Válaszolt a hatóság a sötétben világító csirkemell ügyében

A Kisalföldnek küldött fotókat egy furcsa jelenségről egy ikrényi férfi, aki azt állította, véletlenül vette észre, hogy a szilveszter előtt vásárolt csirkemell világít a sötétben.

A férfi véletlenül elöl hagyta a húst a konyhapulton, és amikor hajnalban, még sötétben hazaért, észrevette, hogy a csirkemell kékes fénnyel világít. A furcsa esetről fotókat is készített, és felkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt. Mivel sok idő telt el azóta, biztos választ a Nébih sem tudott adni, de végül két lehetséges magyarázatot vázoltak fel látatlanban. 

Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak. Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.

A címlapkép illusztráció. Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.