Válaszolt a hatóság a sötétben világító csirkemell ügyében

élelmiszer
2018 január 05., 13:44
comments 244

A Kisalföldnek küldött fotókat egy furcsa jelenségről egy ikrényi férfi, aki azt állította, véletlenül vette észre, hogy a szilveszter előtt vásárolt csirkemell világít a sötétben.

A férfi véletlenül elöl hagyta a húst a konyhapulton, és amikor hajnalban, még sötétben hazaért, észrevette, hogy a csirkemell kékes fénnyel világít. A furcsa esetről fotókat is készített, és felkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt. Mivel sok idő telt el azóta, biztos választ a Nébih sem tudott adni, de végül két lehetséges magyarázatot vázoltak fel látatlanban.

Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak. Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.

A címlapkép illusztráció. Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.