Meghalt France Gall

gyász
2018 január 7., 12:38

A francia énekesnő 70 évesen halt meg vasárnap Párizsban a rákkal vívott kétéves küzdelem után. 

France Gall francia az 1960-as években népszerű yé-yé stílus képviselője, az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese, a francia könnyűzene egyik legismertebb szerzőjének és előadójának, Michel Bergernek az özvegye volt.

France Gall 1947. október 9-én született Párizsban. 15 évesen abbahagyta iskolai tanulmányait, hogy énekelhessen. Apja, Robert Gall dalszövegeket írt Charles Aznavournak, és már korán támogatta lánya zenei karrierjét, kezdetben maga is írt dalokat France-nak.

France Gall később megismerkedett Serge Gainsbourg-ral, aki erotikus utalásokkal teli dalokat írt neki, köztük a Poupée de cire, poupée de son-t (Viaszbaba, rongybaba), amellyel az énekesnő Luxembourg színeiben megnyerte az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivált.

 A szám óriási sikert aratott egész Európában, öt nyelven vették fel, és más előadók is feldolgozták, magyarul Viaszbaba címmel Toldy Mária adta elő.

A fesztivál után Gall egy német lemezkiadóval írt alá öt évre szóló szerződést, ezért 1966 és 1972 között németül énekelt, legismertebb német nyelvű slágerei közé tartozik az Ich liebe dich, so wie du bist, a Kilimandscharo, a Zwei Apfelsinen im Haar és az Ein bisschen Goethe, ein bisschen Bonaparte

Legnagyobb sikereit azokkal a dalokkal aratta, amelyeket Michel Berger írt neki, köztük az Ella, elle l'a vagy a Tout pour la musique. Gall és Berger 1976-ban házasodott össze, a férfi 1992-ben, 44 évesen halt meg szívrohamban. Öt évvel később elhunyt két gyermekük közül a 19 éves Pauline is, aki cisztás fibrózisban szenvedett. 

A sorscsapásokat az énekesnő nehezen heverte ki, és csak ritkán lépett fel a nyilvánosság előtt. Gall 2015/16-ban tért vissza sikeresen a Résiste-tel, egy 1981-es slágerének címét viselő musicallel, amelynek 350 ezer nézője volt Franciaországban, Svájcban és Belgiumban, és olyan dalokból áll, amelyeket ő és a férje írt és adott elő, mint az Aime-la vagy Tout pour la musique című világslágerek. (BBC/MTI)