A shitpost lett az év digitális kifejezése

internetek
2018 január 08., 07:16
comments 66

Az Amerikai Dialektus Társaság minden évben kiválaszt egy kifejezést, ami a legjobban bemutatja, hogyan alakultak online diskurzusaink a megelőző évben. Idén többek között a blokchain vagy a digital blackface szerepelt a jelöltek között, de végül a shitpost lett 2017 digitális kifejezése.

A shitpostnak nehéz pontos magyar megfelelőt találni, definíciója szerint olyan bejegyzésekről van szó, melyek az adott témában teljesen irrelevánsak vagy értéktelenek, és a bejegyzés szerzőjének a célja, hogy a beszélgetés többi résztvevőjét eltérítése az eredeti témától vagy provokálja őket.

A shitpost kifejezés megválasztásával a társaság tagjai nem értékítéletet akartak megfogalmazni, hanem inkább arra akartak rámutatni, milyen irányba mentek el az internetezési szokásaink, mindezt egy olyan évben, amikor nagy teret kapott a téma, hogy az online tereket hogyan lehet a demokratikus berendezkedés elleni eszközzé fordítani.

Kevéssé meglepő módon az év kifejezése pedig a fake news lett tavaly. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.