Elszaporodtak a nacionalista támadások az indiai mozikban, mióta kötelezővé tették a himnusz lejátszását

külföld
2018 január 09., 15:04
comments 82

Még 2016 novemberében döntött úgy az indiai legfelső bíróság, hogy vetítések előtt kötelező lejátszani az indiai himnuszt, a Dzsana-gana-manát a mozikban. Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai író szerzeménye az 1950-es évek és az ország függetlensége óta számít hivatalos himnusznak.  

A cél az volt, hogy hazafiasságra  neveljék a mozinézőket, de nem sült el túl jól a dolog: nagyon durván elszaporodtak az agresszív, alapvetően nacionalista indíttatású támadások és megnyilvánulások. 

Sokakat bántalmaztak, akik nem tudtak felállni, hiába voltak akár mozgássérültek, azokat is megfedték, de kaptak a fejükre a muzulmán kisebbséghez tartozók is, ha nem álltak fel. 

A DPA alapján tudósító MTI szerint a kormány kezdeményezte, hogy a bíróság vonja vissza a kezdeményezést és mégse legyen kötelező eljátszani a dalt, viszont meghagyta a lehetőséget a moziknak: le lehet játszani a himnuszt, ebben az esetben pedig a nézőknek - kivéve a mozgássérülteknek - fel kell állniuk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.