23 évvel az eset után oldottak meg egy nemi erőszak-ügyet, amit akkoriban kamunak kiáltottak ki

külföld
2018 január 10., 06:51
comments 179
photo_camera James Edward Webb

A New York-i rendőrség megoldott egy 23 éves nemi erőszak-ügyet, amit megtörténtekor álhírnek nevezett a sajtó.

Egy nő keresztülsétált a brooklyni Prospect Parkban fényes nappal, amikor egy férfi megtámadta és megerőszakolta. Az akkor 27 éves egyetemista részletes leírást adott a rendőrségnek, a rendőrség viszont elkezdett kételkedni, és ezt megosztották a sajtóval is. 

A New York Daily News című lap szerzője, Mike McAlary akkor azt írta: 

rendőrségi forrásai szerint a nő csak kitalálta a történetet, mert aktivistaként éppen egy tüntetést szervezett a leszbikusokat érő erőszak ellen, és így akart hírnevet szerezni.

A rendőrség aztán hivatalosan visszakozott, de a tettest nem sikerült elfogni. Mike McAlary pedig cikkek sorát írta meg, amiben az áldozatot támadta, még arról is írt, hogy le kellene őt tartóztatni a hamis vád miatt. A nő beperelte az újságot, a bíró mégsem adott neki igazat, mert azt mondták, aktivizmusa miatt közszereplőnek minősül.  McAlary aztán 1998-ban meghalt. 

Azóta viszont fejlődött a technológia, és újra meg tudták vizsgálni az akkori DNS-mintákat. A nemierőszak-ügyek adatbázisával összevetve pedig kiderült, egy ismert elkövető, James Edward Webb volt a tettes ebben az ügyben is. Webb jelenleg is 25 éves börtönbüntetését tölti tíz nő megerőszakolása miatt.

A nő ügyvédje, Martin Garbus szerint nagyon vegyes érzések vannak most benne - fájdalom, zavarodottság és megkönnyebbülés keveréke. Megkérte a Daily Newst és a New York-i rendőrséget, hogy kérjenek bocsánatot, mert az újabb és újabb újságcikkek, amik őt támadták, legalább olyan traumatikusak voltak, mint az erőszak maga. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.