A meggyilkolt Borisz Nyemcovról nevezik el a washingtoni orosz nagykövetség előtti útszakaszt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Borisz Nyemcov 2012-ben (AFP)Fotó: AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA

A washingtoni városi tanács döntött úgy, hogy a 2015-ben a Kreml előtt lelőtt ellenzéki vezetőről nevezik el azt az utcát, ahol Oroszország nagykövetsége áll. 

Az erről szóló közlemény szerint a döntéssel az orosz demokrácia híve előtt tiszteleg a város. Orosz politikusok - kommunistáktól nacionalistákig - egyaránt kritizálták, "trükkös lépésnek" nevezték a döntést. 

A tanács döntése értelmében a várost átszelő Wisconsin sugárút azon szakaszát nevezik át, ahol az orosz külképviselet központja található. 

Nyemcov lánya decemberben maga is ellátogatott Washingtonba, hogy jóváhagyja az elnevezést. Azt nyilatkozta, fontos, hogy legalább az orosz határokon kívül létesülhetnek ilyen szimbólumok, mert a kormány célja apja emlékének eltörlése.

Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőt, Vlagyimir Putyin hangos kritikusát 2015 februárjában lőtték le Moszkvában, miután hazafelé sétált Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon egy moszkvai étteremből. Öt gyilkosát elfogták, a katonai bíróság 11 és 20 év közötti börtönbüntetésre ítélte őket.  (WaPo)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.