A meggyilkolt Borisz Nyemcovról nevezik el a washingtoni orosz nagykövetség előtti útszakaszt

külföld
2018 január 10., 21:18
comments 78
Borisz Nyemcov 2012-ben (AFP)
photo_camera Borisz Nyemcov 2012-ben (AFP) Fotó: AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA

A washingtoni városi tanács döntött úgy, hogy a 2015-ben a Kreml előtt lelőtt ellenzéki vezetőről nevezik el azt az utcát, ahol Oroszország nagykövetsége áll. 

Az erről szóló közlemény szerint a döntéssel az orosz demokrácia híve előtt tiszteleg a város. Orosz politikusok - kommunistáktól nacionalistákig - egyaránt kritizálták, "trükkös lépésnek" nevezték a döntést. 

A tanács döntése értelmében a várost átszelő Wisconsin sugárút azon szakaszát nevezik át, ahol az orosz külképviselet központja található. 

Nyemcov lánya decemberben maga is ellátogatott Washingtonba, hogy jóváhagyja az elnevezést. Azt nyilatkozta, fontos, hogy legalább az orosz határokon kívül létesülhetnek ilyen szimbólumok, mert a kormány célja apja emlékének eltörlése.

Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőt, Vlagyimir Putyin hangos kritikusát 2015 februárjában lőtték le Moszkvában, miután hazafelé sétált Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon egy moszkvai étteremből. Öt gyilkosát elfogták, a katonai bíróság 11 és 20 év közötti börtönbüntetésre ítélte őket.  (WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.