A meggyilkolt Borisz Nyemcovról nevezik el a washingtoni orosz nagykövetség előtti útszakaszt

2018 január 10., szerda 21:18
80
Borisz Nyemcov 2012-ben (AFP) Fotó: AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA

A washingtoni városi tanács döntött úgy, hogy a 2015-ben a Kreml előtt lelőtt ellenzéki vezetőről nevezik el azt az utcát, ahol Oroszország nagykövetsége áll. 

Az erről szóló közlemény szerint a döntéssel az orosz demokrácia híve előtt tiszteleg a város. Orosz politikusok - kommunistáktól nacionalistákig - egyaránt kritizálták, "trükkös lépésnek" nevezték a döntést. 

A tanács döntése értelmében a várost átszelő Wisconsin sugárút azon szakaszát nevezik át, ahol az orosz külképviselet központja található. 

Nyemcov lánya decemberben maga is ellátogatott Washingtonba, hogy jóváhagyja az elnevezést. Azt nyilatkozta, fontos, hogy legalább az orosz határokon kívül létesülhetnek ilyen szimbólumok, mert a kormány célja apja emlékének eltörlése.

Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőt, Vlagyimir Putyin hangos kritikusát 2015 februárjában lőtték le Moszkvában, miután hazafelé sétált Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon egy moszkvai étteremből. Öt gyilkosát elfogták, a katonai bíróság 11 és 20 év közötti börtönbüntetésre ítélte őket.  (WaPo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt