Betekintést ígért, de tovább titkolózik Naffáról Szijjártó

Decemberi bizottsági meghallgatásán ígérte meg Szijjártó Péter Demeter Mártának, hogy betekinthet a Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzullal kapcsolatos külügyi dokumentumokba, sőt, 

ehhez még aznap időpontot kap,

írja a Magyar Nemzet. Naffa tiszteletbeli konzulságát az első Fidesz-kormány kezdeményezte még 1999-ben, az LMP-s politikust ezt a "kezdeményező szóbeli jegyzéket" szerette volna látni. Invitálás helyett, kifogásokat kapott Demeter a Külügyminisztérium. 

  • Előbb azt mondták, hogy nem találják, még keresik a 1999-es papírokat.
  • Mikor Demeter személyesen jelent meg az iratokért a Bem téren, Menczer Tamás kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár a helyzet gyors rendezését ígérte.
  • "Január elején valamikor” találkozhat Magyar Levente parlamenti államtitkárral ígérték levélben Demeternek.

Végül aztán Balogh Csaba, a külügy közigazgatási államtitkára közölte írásban: 

elutasították a betekintési kérelmet, mert arra "a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem ad lehetőséget."

Hozzátették: a törvény „kifejezetten védendő értékként jeleníti meg az esetünkben is releváns külügyi kapcsolatokra, nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokra vonatkozó adatokat”.

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Demeter a Magyar Nemzetnek kijelentette: 

"a kormánynak válaszai nincsenek, csak rejtegetnivalója."  

Nem hagyja annyiban, levélben fordul ismét Szijjártóhoz.

Update: "a Külgazdasági és Külügyminisztérium mindig a jogszabályoknak megfelelően jár el," reagálta a tárca a Magyar Nemzet cikkére. Demeter Mártának azt tanácsolják, hogy

"korábbi párttársainál, a szocialistáknál tájékozódjon, ugyanis Zaid Naffa tiszteletbeli konzuli tevekénységet 2003-ban a szocialista kormány külügyminisztere, Kovács László engedélyezte."