A hadsereget is bevetették Tunéziában az ár- és adóemelések ellen tiltakozók ellen

Lángoló barikádok a január 9-i tüntetéseken Teburba városában, Tunisztól délre.Fotó: Amine Landoulsi/AP

Több mint háromszáz tüntetőt tartóztatott le Tunéziában a katonasággal megerősített karhatalom az ár- és adóemelések miatt indult tiltakozások harmadik napján. A hadsereget elsőként Thala városában, az algériai határ közelében vetették be a tiltakozók ellen, miután azok felgyújtották az állambiztonság egyik épületét. A katonaság érkezte előtt a rendőrök elmenekültek a városból.

Tunéziában hétfő óta országszerte tiltakoznak az életkörülmények romlása, a központilag elrendelt áremelések és az adóemelés ellen. Ez utóbbi kormányzati lépések az utolsó cseppet jelentették, a nagy szegénység és a fiatalok munkanélkülisége miatt hónapok óta hatalmas a feszültség az országban, ahol valamivel több mint hét éve hasonló okokból kezdődtek tiltakozások. Ezek aztán az egész arab világon végigsöpörve fejlődtek az Arab Tavasz néven ismert forrongásokká, melyekbe belebukott Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor, Zine al-Abidine Ben Ali tunéziai diktátor, Moamer Kadhafi líbiai diktátor, és ezután robbant ki a szíriai polgárháború is.

A Guardian értesülései szerint az éjszaka folyamán más tunéziai városokban is bevetették a hadsereget a kormányzati épületek védelmében. Pedig most a jelentések szerint, bár rendszerint több száz fősek, a 2011-esnél jóval kisebbek a tiltakozások.


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.