Áder János április 8-ra írta ki a parlamenti választást

POLITIKA
2018 január 11., 09:14
comments 220

Alkotmányos jogaival élve Áder János köztársasági elnök kitűzte a 2018-as parlamenti választás időpontját. Április 8-ra esett a választása, a rendszerváltást követő első szabad parlamenti választások második fordulójának 28. évfordulójára.

„1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek” - írta erről közleményében a köztársasági elnök, akinek közleménye alapján továbbra is meggyőződése lehet, hogy Magyarországon továbbra is szabadok és tiszták a választások.

„Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését” - írta. A Fidesz 2011-ben módosította a választási törvényt, a változtatások részeként saját igényei szerint alakította át a választókerületeket, és más részszabályokban, például a győztest kompenzáló töredékszavazatokkal is magának kedvezett.

„Az 1990-es polgári demokratikus átmenet lehetővé tette az európai alkotmányos hagyományokból építkező szabad és független Magyarország megszületését. 1990 óta a választás időpontjának kitűzése a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége. Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel - külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki” - zárta közleményét a köztársasági elnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.