Donald Trump szarfészeknek nevezte El Salvadort, Haitit és az afrikai államokat

külföld
2018 január 12., 05:47

Egy fehér házi találkozón Donald Trump amerikai elnök a szarfészeknek (shithole countries) nevezte El Salvadort, Haitit és az afrikai államokat, és a maga módján sajnálatát fejezte leginkább ezekből az országokból érkeznek a bevándorlók, nem pedig Norvégiából.

A Washington Post forrásai szerint, amikor a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek tartózkodási engedélyének visszavonásáról volt szó, azt elnök ezt mondta:

„Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?”Majd felhozta, hogy inkább olyan országokból kellene behozni bevándorlókat, mint Norvégia, amelynek kormányfőjét szerdán fogadta a Fehér Házban. Hozzátette, hogy nyitni kellene az ázsiai bevándorlók felé, mert úgy érzi, gazdaságilag segítenék az Egyesült Államok fejlődését.

Az amerikai kormány a héten jelentette be, hogy ezeknek az átmeneti időre befogadott bevándorlóknak 2019 őszéig vagy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy jogilag rendezniük kell a helyzetüket. A haitiakat Trump meg is nevezte: „miért is kellene nekünk még több haiti?Ki kell tenni őket!”

A Washington Post érdeklődésére a Fehér Ház nem cáfolta az elhangzottakat, de közleményében Raj Shah szóvivő hangsúlyozta, hogy „bizonyos washingtoni politikusok úgy döntöttek, hogy külföldi országokért harcolnak, de Trump elnök mindig az amerikai népért küzd majd”.

A szóvivő hozzátette, hogy „sok más országhoz hasonlóan, ahol érdemek alapján fogadnak be bevándorlókat, Trump elnök szintén olyan tartós megoldásokért küzd, amelyek úgy erősítik országunkat, hogy azoknak adnak lehetőséget, akik gazdagíthatják társadalmunkat, erősíthetik gazdaságunkat és beilleszkednek a mi nagyszerű nemzetünkbe”.

A Washington Post szerint a tárgyaláson jelenlévő demokrata és republikánus törvényhozókat ugyanúgy megdöbbentették az elnök szavai. A demokrata Luis Gutiérrez képviselő úgy nyilatkozott, hogy az elnöki megjegyzések megrendítik majd a bevándorlási politikáról folytatott tárgyalások iránti bizalmat.

Utah állam republikánus képviselőnője, Mia Love, akinek családja Haitiból érkezett az Egyesült Államokba, Twitteren udvariatlannak, megosztónak és elitistának minősítette Trump szavait.

A csütörtök délutáni megbeszélésen egyébként a törvényhozók azt javasolták, hogy vissza kellene állítani a természeti katasztrófák, járványok vagy háborúk sújtotta országokból érkezőknek nyújtott átmenetileg védett státuszt és cserébe felajánlották, hogy megszavaznak másfélmilliárd dollárt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítésére. (Washington Post/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.