Köhécselt az első teszten választásokra fejlesztett informatikai rendszer

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Országszerte problémákat jeleztek az országgyűlési szükséges informatikai rendszer múlt csütörtöki tesztelésén a próbán részt vevő önkormányzati dolgozók, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint voltak, akik már a választási kapun sem tudtak belépni, másoknak pedig a felületről nyíló további választási alkalmazások elérésével voltak gondjaik, ami miatt nem tudták elvégezni a kötelező próbafeladatokat.

Az akadozó tesztelés után a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött rendszerüzenetben elismerték, hogy többen belépési problémákat észleltek, és még vizsgálják, hogy bizonyos felhasználóknál miért nem megfelelő az alkalmazás működése. Ugyanakkor a „kezdeti nehézségek ellenére”, összességében biztosítottnak látják az alkalmazásokba való belépést. 

A Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona éppen csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szerinte  

az informatikai háttér nem elengedhetetlen a választás eredményének megállapításához, hiszen ezt továbbra is papíralapon végzik a választási bizottságok.

A Magyar Nemzetnek küldött válaszában az NVI közölte, hogy még több országos próbát is tervez a választások előtt. Ráadásul még a múlt csütörtökit is eredményesnek ítélték, mert szerintük a távadatátviteli hálózat rendben működik. Ugyanakkor elismerték, hogy a biztonságfokozó megoldások egy részénél még további finomhangolások és hibajavítások szükségesek. 

Azért most tesztelik a rendszert, mert a választási kapun való belépéshez az ügyintézőknek kell hogy legyen a legmagasabb biztonsági kategóriájú okmányuk, az elektronikus személyazonosító igazolvány; a szakrendszerekbe csak ezzel léphetnek be. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.