Köhécselt az első teszten választásokra fejlesztett informatikai rendszer

POLITIKA
2018 január 12., 06:59
comments 117

Országszerte problémákat jeleztek az országgyűlési szükséges informatikai rendszer múlt csütörtöki tesztelésén a próbán részt vevő önkormányzati dolgozók, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint voltak, akik már a választási kapun sem tudtak belépni, másoknak pedig a felületről nyíló további választási alkalmazások elérésével voltak gondjaik, ami miatt nem tudták elvégezni a kötelező próbafeladatokat.

Az akadozó tesztelés után a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött rendszerüzenetben elismerték, hogy többen belépési problémákat észleltek, és még vizsgálják, hogy bizonyos felhasználóknál miért nem megfelelő az alkalmazás működése. Ugyanakkor a „kezdeti nehézségek ellenére”, összességében biztosítottnak látják az alkalmazásokba való belépést.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona éppen csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szerinte

az informatikai háttér nem elengedhetetlen a választás eredményének megállapításához, hiszen ezt továbbra is papíralapon végzik a választási bizottságok.

A Magyar Nemzetnek küldött válaszában az NVI közölte, hogy még több országos próbát is tervez a választások előtt. Ráadásul még a múlt csütörtökit is eredményesnek ítélték, mert szerintük a távadatátviteli hálózat rendben működik. Ugyanakkor elismerték, hogy a biztonságfokozó megoldások egy részénél még további finomhangolások és hibajavítások szükségesek.

Azért most tesztelik a rendszert, mert a választási kapun való belépéshez az ügyintézőknek kell hogy legyen a legmagasabb biztonsági kategóriájú okmányuk, az elektronikus személyazonosító igazolvány; a szakrendszerekbe csak ezzel léphetnek be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.