Az Apple egészségügyi appjának adatait használták fel egy németországi gyilkossági ügyben

bűnügy
2018 január 13., 17:18

Az Apple egészségügyi appjának adatai szolgáltattak kulcsfontosságú bizonyítékot egy németországi bírósági tárgyaláson egy menekült ügyében, akit nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolnak – írta meg a Welt.

Maria Ladenburger 19 éves orvostanhallgatót 2016 októberében megerőszakolták és megölték a Dreisam-folyónál, az ügy tárgyalását szeptemberben kezdték Freiburgban.

Hussein K., a gyanúsított – akit a helyszínen talált hajszála alapján azonosítottak – beismerte a bűncselekményt, néhány részletet viszont tagadott. Nem volt hajlandó megadni a PIN-kódját sem, így a nyomozók a mobiltelefonját egy meg nem nevezett, müncheni kiber-igazságügyi céggel törették fel.

Az Apple Health appját, ami pontosan rögzít egészségügyi adatokat – beleértve a lépésszámot, a táplálkozási és alvási mintákat, illetve a pulzusszámot – az iPhone 6S-re és az újabb modellekre alapból feltelepítik.

Az, hogy a gyanúsított az adatok szerint felmászott egy lépcsőn, kapcsolatba hozható azzal, hogy az áldozatot lerángatták a folyóparthoz, majd visszamásztak – közölte a rendőrség.

A nyomozók ezért egy, a gyanúsítottal megegyező méretű rendőrrel eljátszatták a helyszínen a bűncselekményt, és az app az ő mozgásáról is azt mondta, hogy „lépcsőzik”. Peter Egetemaier rendőrfőnök a bíróságon elmondta, hogy először használtak fel ilyen adatokat.

A bírósági ügyet az is bonyolítja, hogy nem tudni, Hussein K. pontosan hány éves, ugyanis azt állította, hogy a bűncselekmény elkövetésekor csak 17 éves volt, de az apja, akit a hatóságok Irakban értek utol, mást állít.

Ez azért fontos kérdés, mert ha a vádlott a gyilkosság idején 18 alatt volt, legfeljebb 10 évet kaphat, ha viszont felnőtt volt, akkor akár 30 évre is elzárhatják. (BBC)