Az Apple egészségügyi appjának adatait használták fel egy németországi gyilkossági ügyben

Az Apple egészségügyi appjának adatai szolgáltattak kulcsfontosságú bizonyítékot egy németországi bírósági tárgyaláson egy menekült ügyében, akit nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolnak – írta meg a Welt.

Maria Ladenburger 19 éves orvostanhallgatót 2016 októberében megerőszakolták és megölték a Dreisam-folyónál, az ügy tárgyalását szeptemberben kezdték Freiburgban.

Hussein K., a gyanúsított – akit a helyszínen talált hajszála alapján azonosítottak – beismerte a bűncselekményt, néhány részletet viszont tagadott. Nem volt hajlandó megadni a PIN-kódját sem, így a nyomozók a mobiltelefonját egy meg nem nevezett, müncheni kiber-igazságügyi céggel törették fel.

Az Apple Health appját, ami pontosan rögzít egészségügyi adatokat – beleértve a lépésszámot, a táplálkozási és alvási mintákat, illetve a pulzusszámot – az iPhone 6S-re és az újabb modellekre alapból feltelepítik.

Az, hogy a gyanúsított az adatok szerint felmászott egy lépcsőn, kapcsolatba hozható azzal, hogy az áldozatot lerángatták a folyóparthoz, majd visszamásztak – közölte a rendőrség.

A nyomozók ezért egy, a gyanúsítottal megegyező méretű rendőrrel eljátszatták a helyszínen a bűncselekményt, és az app az ő mozgásáról is azt mondta, hogy „lépcsőzik”. Peter Egetemaier rendőrfőnök a bíróságon elmondta, hogy először használtak fel ilyen adatokat.

A bírósági ügyet az is bonyolítja, hogy nem tudni, Hussein K. pontosan hány éves, ugyanis azt állította, hogy a bűncselekmény elkövetésekor csak 17 éves volt, de az apja, akit a hatóságok Irakban értek utol, mást állít.

Ez azért fontos kérdés, mert ha a vádlott a gyilkosság idején 18 alatt volt, legfeljebb 10 évet kaphat, ha viszont felnőtt volt, akkor akár 30 évre is elzárhatják. (BBC)