A komoly fenyegetések ellenére is vallomást tesz az orosz doppingbotrány kirobbantója

Grigorij Rodcsenkov, a legújabb orosz doppingbotrány kirobbantója.Fotó: Valeriy Melnikov/RIA Novosti

Bár hazájában már politikusok követelik a kivégzését, Grigorij Rodcsenkov mégis vallomástételre készül. Az orosz doppingellenes ügynökség volt munkatársa robbantotta ki a legújabb orosz doppingbotrányt, amely miatt Oroszországot kizárták a februárban kezdődő phjoncshangi téli olimpiáról. Rodcsenkov a fenyegetések miatt az Egyesült Államokba menekült, de a tervei szerint hamarosan Svájcba utazhat, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon tegyen vallomást az életre szóló eltiltást kapó 42 orosz sportoló ügyében.

Rodcsenkov ügyvédje, Jim Walden szerint az ügyfelét ért fenyegetéseket és az orosz bosszút "nagyon komolyan" kell venni. "Tisztában vagyunk vele, hogy doktor Rodcsenkov az orosz gyűlöletlista tetején van. Tudjuk azt is, hogy legalább egy tisztviselő a kivégzését követelte" - mondta Walden, aki szerint ez nem tántorította el Rodcsenkovot, aki "arra koncentrál, amit a következő hetekben kell tennie".

Rodcsenkovot az eltiltott orosz sportolók mellett az eltiltott orosz sportvezetők ügyében is meghallgatják. A doppingbotrány miatt ugyanis az orosz sportminisztert, Vitalij Mutkót is örökre eltiltották az olimpiákon való részvételtől. Ami elég kellemetlen, mert Oroszország a nyáron focivébét rendez, és annak is Mutko volt a főszervezője a doppingbotrányt követő lemondásáig. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.