Srí Lanka majdnem eltörölte a nők alkoholtilalmát, de az elnök közbelépett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Srí Lanka-i kormány szerdán bejelentette, hogy felfüggesztenek egy 1955-ös törvényt, amely megtiltja a nőknek az országban, hogy alkoholt vásároljanak. Egyúttal azt is engedélyezték volna, hogy nők mindenféle korlátozások nélkül dolgozhassanak bárokban.

Most azonban úgy tűnik, hogy az egészből nem lesz semmi, Srí Lanka elnöke, Maithripala Sirisena ugyanis bejelentette, utasítja a kormányt, hogy vonja vissza a tilalom felfüggesztését. Az elnök azt mondta, hogy a törvény felfüggesztéséről csak az újságokból értesült, és nem ért egyet a döntéssel. Az elnök ugyanis anti-alkoholista, és már figyelmeztetett arra, hogy a Srí Lanka-i nők alkoholfogyasztása “drasztikusan” növekszik.

Ezt az Egészségügyi Világszervezet adatai a BBC szerint nem támasztják alá, a 15 év feletti nők mindösssze 0,1 százaléka nagyivó az országban, a férfiaknak viszont a 0,8 százaléka. Az alkoholtilalom feloldását helyi vallási vezetők is kritizálták, szerintük ugyanis az szétrombolná a Srí Lanka-i családkultúrát, azzal, hogy egyre több nő válna alkoholfüggővé. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.