Újra kell számolni a Világbank elmúlt években közzétett versenyképességi listáit

külföld
2018 január 14., 06:34
comments 25
Paul Romer
photo_camera Paul Romer, a Világbank főközgazdásza hibát talált a versenyképességi lista folyamatosan változó módszertanában. Fotó: YORICK JANSENS/BELGA/AFP

Paul Romer, a Világbank vezető közgazdásza újraszámolná a bank egyik irányadó mutatóját, az elmúlt években kiadott versenyképességi listákat. Romer szerint a versenyképességi világranglista az elmúlt évek folyamatos módszertani változtatásai miatt teljesen megbízhatatlanná vált.

Romer elmondása alapján nagyon úgy tűnik, hogy a dolog hátterében a chilei belpolitika áll. A listát a fejlődésgazdaságtani csoport állítja össze, ennek a vezetője az érintett időszakban a chilei Augusto Lopez-Claros volt. És bár ő tagadja, hogy a módszertani változások egy ország adatainak befolyásolását célozták volna, az általa eszközölt változások nagy vesztese a chilei baloldal lett. Az elmúlt évek adatai alapján ugyanis az ország versenyképessége jobboldali kormányzatok alatt rendre javult, a baloldali Michelle Bachelet elnöksége alatt viszont romlott.

Romer szerint valójában a romlást csak a lista összeállításának módszertani változásai idézték elő. A 2015-ös jelentésben például Chile még a 33. helyen állt az alapján, hogy mennyi időt kell adóügyintézéssel tölteniük a cégeknek. Egy évvel később viszont a 120. helyre csúszött vissza, miután a Világbank az adóellenőrzések és a visszatérítések idejét is elkezdte beszámítani. Romer szerint a korábbi módszertan alapján végzett számítások szerint egyáltalán nem romlott Chilében az üzleti környezet.

A Világbank vezetése egyetértett Romer elemzésével, és elrendelte a korábbi évek versenyképességi listáinak felülvizsgálatát. (Via The Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.