Vulkánkitörés miatt evakuálni kellett Blup Blupot

A bumm nem Bamnál, hanem Kadovar mellett volt, ezért kellett most már Blup Blupot is kiüríteni.

1500 embert, Blup Blup szigetének teljes népességét ki kellett menekíteni a közeli Kadovar-szigeten kitört vulkán miatt. Kadovar 590 lakóját már január 5-én, a vulkán kitörésének kezdetén ki kellett menekíteni, de a vulkán pénteki felrobbanása már Blup Blupot is fenyegette.

A hatóságok szerint a vörösen izzó sziklákat köpködő vulkán miatt nem tudták volna biztosítani Blup Blup ellátását. A kiürítés után a sziget lakóit Új-Guineába szállították, ahol a vöröskereszt gondoskodik az ellátásukról.

"Rengetegen azonnal menekülőre fogták, amint elkezdődött a kitörés. Nekik menedékre és élelemre van szükségük" - magyarázta Uvanema Rova, a nemzetközi vöröskereszt pápua új-guineai főtitkára. Az ausztrál kormány is bejelentette, hogy támogatást küld a bajba jutottaknak.

A kitörést figyelemmel kísérő szakemberek arról számoltak be, hogy a Kadovar partjainál 600 méter magas gőzoszlop emelkedik a magasba a tengerből. A vulkanológusoknak nincsenek feljegyzéseik arról, hogy a Kadovar tűzhányója mikor tört ki legutóbb, de azt gyanítják, hogy ez lehetett az egyike azoknak a "lángoló szigeteknek", amelyekről a XVII. században élt brit kalóz és felfedező, William Dampier írt naplójában. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.