Atomháborútól tart a pápa

külföld
2018 január 15., 12:39
comments 84

Ferenc pápa attól tart, hogy egy váratlan esemény atomháborúba sodorhatja a világot - írta az Ansa olasz hírügynökség hétfőn.

„Elértünk egy határt. Elég egy váratlan esemény ahhoz, hogy háború törjön ki. Ezért el kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért” 

- mondta a Santiago de Chilébe tartó katolikus egyházfő repülőgépe fedélzetén az őt kísérő újságíróknak.

A katolikus egyházfő az Egyesült Államok és Észak-Korea között egyre fokozódó feszültségre célozva szólított fel az atomfegyverek megsemmisítésére. A felszállás előtt a pápa kiosztott egy képet a média képviselőinek, amelyet 1945-ben készítettek, miután az Egyesült Államok atombombát dobott Nagaszakira. Ezen egy fiú látható, aki a hátán cipeli a sírhoz testvére holttestét. „A háború gyümölcse” - tette hozzá Ferenc pápa.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO BIANCHI/AFP

A katolikus egyház vezetője elmondta, elsősorban pihenéssel és munkával tölti a tizenöt órás repülőutat. Ferenc pápa az ottani templomgyújtogatások ellenére könnyű szívvel tekint chilei útja elé, mert ottani diákéveinek köszönhetően jól ismeri az országot.

„Sok barátom van ott, és jól ismerem Chilét” - hangsúlyozta. „Ezzel szemben Perut már kevésbé” - tette hozzá.
Ferenc pápa január 15-22. között látogatást tesz Chilében és Peruban.
Szombaton és vasárnap több templomot gyújtottak fel Chile különböző pontjain ismeretlen tettesek. A támadók a pápai látogatásra vonatkozó írásokat is hátrahagytak a helyszínen, amelyekben megfenyegették a katolikus egyházfőt.

(MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.