Kovács Zoltán szerint az a baj a civilekkel, hogy ellenőrizni akarják a hatalmat

POLITIKA
2018 január 15., 09:05

Két ellentétes demokráciafelfogás miatt pattant ki a vita a magyar kormány és a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) között, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a Financial Times-nak. A lap arról írt, hogy Üzbegisztántól Macedóniáig milyen támadások érték a Soros Györgyhöz köthető szervezetet.

Kovács Zoltán azzal magyarázta, hogy a magyar kormány is beleszállt az OSF által támogatott szervezetekbe, mert „Mr Soros azt hiszi, hogy a civil társadalom feladata, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalmat”, pedig Kovács szerint csak a „választott képviselők politizálhatnak legitim módon”.

A nyomatékosság kedvéért Kovács elmondta azt is, hogy Sorost, a civil szervezeteket és a jogvédő csoportokat soha senki sem választotta meg. Ezért rossznak tartja, hogy mégis meg akarják határozni, milyen legyen a politika.

A cikkben megszólal Soros György is, aki úgy gondolja, hogy az ellen zajló támadások kiindulópontja: Oroszország. Szerinte Putyin azért nem kedveli őt, mert korábban támogatta Miheil Szaakasvili grúz miniszterelnököt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.