Nyugat-Ausztráliában rettegnek, hogy szétrágják a városaikat az ormányos kakaduk

ÁLLAT
2018 január 15., 09:40
comments 78

Az ormányos kakadu tömeges irtására kérnek engedélyt Nyugat-Ausztrália állam kormányától egyes települések, mivel a nem őshonos és rendkívüli mértékben elszaporodott kis fehér madarak rengeteg kárt okoznak az épületekben és az infrastruktúrában.

photo_camera Ormányos kakadu Fotó: Frans Lanting/Mint Images

Ezek a bosszantó kis madarak nagy károkat okoznak a városnak és az ingatlantulajdonosoknak. Szétszedik a háztetőket és az ablakok szigetelését. Csőrük annyira éles, hogy még a közvilágítást is megrongálják, a műfüvet is kitépik” - panaszkodott a 37 ezer lakosú Geraldton város polgármestere, aki tollas tömegpusztító fegyvernek nevezte a keleti partvidékről betelepedett kakadufélét.

Az ormányos kakaduk megrongálják az útjelző táblákat, a rézkábeleket és rövidzárlatokat okoznak - közölte a városvezető. Geraldton évente 400 ezer ausztrál dollárt (80 millió forintot) költ a kakadurajok által okozott károk kijavítására.

photo_camera Fotó: Régis Cavignaux/Biosphoto

A vadon élő nagy madárrajok kárt okoznak a termésben és fenyegetést jelentenek az őshonos madárfajokra, köztük más kakadufélékre. A polgármester szerint csak Geraldtonban 10 ezerre tehető az ormányos kakaduk száma és a madarak egyre szaporodnak.

Az ormányos kakaduk annyi bosszúságot okoznak, hogy a polgármester a legszívesebben minden teketória nélkül lelőné az összeset. Egyelőre azt tervezik, hogy búzaszemekkel vagy más csábító eledellel a földre csalogatják, nagy hálókkal befogják, majd elgázosítják őket.

Az ABC szerint más városok olyan szélsőséges eszközökkel próbálják megritkítani a sok pusztítást okozó madarakat, mint például a tűzijáték, de Bunbury városkában például csak átmenetileg lehetett elűzni az ormányos kakadukat a tűzijátékkal.

Tavaly a kormány 2000 madár leölését engedélyezte, ami a városi tanács szerint távolról sem elegendő. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.