Mészáros Lőrinc egy állami gigatendernek csak a felét tudta elvinni

2018 január 16., kedd 10:58

Részben Mészáros Lőrinc cége építheti a központi forgalomirányító rendszert a Pusztaszabolcs–Dombóvár vonalszakaszon, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A beruházást európai uniós alapokból finanszírozzák. 

Fotó: botost/444.hu

A felcsúti közpénzlegenda cége, az R-Kord Kft. is tagja annak a konzorciumnak, amelyiknek sikerült megfelelnie a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) kiírásának.

Mészáros Lőrinc cége és a vele együtt induló Prolan Irányítástechnikai Zrt. 7,36 milliárd forintért kapta meg a megbízást. Ez pedig 760 millióval drágább, mint amennyire az állami megbízó eredetileg gondolt.

A beruházás második felének a Prolan egyedül vág neki

A 14,05 milliárd összértékű kiírás második résztét a budakeszi székhelyű Prolan Irányítástechnikai Zrt. már egyedül vitte el. A Rákos–Újszász–Szolnok vonalszakaszon 6,69 milliárd forinttért építheti ki a központi forgalomirányító rendszert. Ez összeg is 990 millióval magasabb az eredetileg becsült összegnél. A Prolan Irányítástechnikai Zrt. vezérigazgatója Mráz Dániel Emánuel, a Nézőpont Intézet vezetőjének, Mráz Ágoston Sámuelnek a bátyja.