A Magyar Állami Operaház tesz a Porgy és Bess szövegírójának végakaratára

Több 444 videó?
Szeretném
Léteznek színházak a világban, amiknek sikerült teljesíteniük a Porgy és Bess jogtulajdonosainak az előírásait. A Magyar Állami Operaház nem ilyen.Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

"Hazai", vagyis gondolom fehérbőrű és magyar énekesekkel mutatja be a Magyar Állami Operaház George Gershwin Porgy és Bess című operáját január 27-én az Erkel Színházban, jelentette be Ókovács Szilveszter, az operaház igazgatója. Ez elég udvariatlan gesztus, mivel Ira Gershwin, a zeneszerző öccse és az opera szövegírója végrendeletében egyértelmű utasítást adott a darabbal kapcsolatban, azt ezek szerint kizárólag fekete énekesek adhatnák elő.

Ókovács szerint ez a kitétel nem szerepel a jelenlegi szerződésben, ezért ő nem is fogja figyelembe venni. Az egész ügyet azzal intézte el, hogy majd a plakátokon és a szóróanyagokon jelzik, hogy a mű jogtulajdonosai nem értenek egyet a feketék nélküli előadással. Ókovács mindezt azzal indokolta, hogy "az opera az egyetemes művészetnek, a humanitásnak olyan értéke, amelyet nem szabad korlátozni, kisajátítani, és nem szabadna bőrszín alapján megítélni, hogy ki énekelheti". (Via MTI)