A Magyar Állami Operaház tesz a Porgy és Bess szövegírójának végakaratára

kultúra
2018 január 17., 11:22
comments 194
Léteznek színházak a világban, amiknek sikerült teljesíteniük a Porgy és Bess jogtulajdonosainak az előírásait. A Magyar Állami Operaház nem ilyen.
photo_camera Léteznek színházak a világban, amiknek sikerült teljesíteniük a Porgy és Bess jogtulajdonosainak az előírásait. A Magyar Állami Operaház nem ilyen. Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

"Hazai", vagyis gondolom fehérbőrű és magyar énekesekkel mutatja be a Magyar Állami Operaház George Gershwin Porgy és Bess című operáját január 27-én az Erkel Színházban, jelentette be Ókovács Szilveszter, az operaház igazgatója. Ez elég udvariatlan gesztus, mivel Ira Gershwin, a zeneszerző öccse és az opera szövegírója végrendeletében egyértelmű utasítást adott a darabbal kapcsolatban, azt ezek szerint kizárólag fekete énekesek adhatnák elő.

Ókovács szerint ez a kitétel nem szerepel a jelenlegi szerződésben, ezért ő nem is fogja figyelembe venni. Az egész ügyet azzal intézte el, hogy majd a plakátokon és a szóróanyagokon jelzik, hogy a mű jogtulajdonosai nem értenek egyet a feketék nélküli előadással. Ókovács mindezt azzal indokolta, hogy "az opera az egyetemes művészetnek, a humanitásnak olyan értéke, amelyet nem szabad korlátozni, kisajátítani, és nem szabadna bőrszín alapján megítélni, hogy ki énekelheti". (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.