Bujkálni kényszerül a dzsungel leglazább majmának családja

2018 január 17., szerda 5:49
300
Liam Mango az H&M felháborodást kiváltó katalógusfotóján.

Biztonsági okokból elköltözött svédországi otthonából a Mango-család. Liam Mango, a család kisfia szerepelt az H&M divatcég világszerte nagy felháborodást kiváltó reklámjában, ő az a fekete kisfiú, aki egy "A dzsungel leglazább majma" feliratú kapucnis pulóverben pózolt. Ez elég szerencsétlen választás volt, viszonylag sokan értették úgy, ahogy azért elég könnyű érteni: primitív rasszista poénként.

Liam édesanyja, Terry ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talált a dologban, szerinte az aggodalmaskodók csak farkast kiáltottak, szó se volt rasszizmusról. De ez nem oldotta a feszültséget, melynek részeként a hétvégén tiltakozók vertek szét H&M-boltokat.

Az H&M johannesburgi üzlete, miután a felháborodott tiltakozók szétverték.

Terry Mango az erőszakos tiltakozások ellenére továbbra is kitart amellett, hogy az H&M nem rasszista, és a hirdetésnek sincs rasszista üzenete. "Tiszteletben tartom mások véleményét az ügyben. Tisztában vagyok vele, hogy a rasszizmus létező jelenség. De valóban rasszista volna az üzenet a pulóveren? Nem, nem az" - mondta a BBC-nek.

Terry Mangónak saját bevallása szerint van tapasztalata az előítéletekről, maga is volt már rasszizmus áldozata. Most viszont más feketék támadják azért, mert nem ítéli el az H&M-et a fotóért. "Árulónak, a feketék és az afroamerikaiak szégyenének neveznek, és azt állítják, hogy pénzért kiárusítottam a gyerekem" - mesélte. A fenyegetések hatására a család biztonsági okokból kiköltözött stockholmi házából. Mango ugyan nem részletezte, hogy milyen fenyegetéseket kapott, a költözést a dél-afrikai erőszakos tiltakozásokkal indokolta.

A történet egyetlen megnyugtató része, hogy az ötéves Liamot egyelőre sikerült megkímélni a történésektől. "Fogalma sincs, mi történik, csak öt éves. Liam még nem tapasztalta meg a rasszizmust, én meg csak azt szeretném, ha megőrizhetné az ártatlanságát" - mondta Terry Mango a BBC-nek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt