Kerényi Imre egy méregdrága, keresztény elittábort szervez a kormánytagok gyerekeinek

nyár
2018 január 17., 13:13
comments 355

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Magyar Krónikába írt arról, hogy ifjúsági tábort tervez a politikai elit gyerekeinek az ún. Vörösberény-projektben. (Kerényi írását Balatonalmádi hivatalos oldala is átvette, itt találta meg a Magyar Nemzet.)

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatón mutatja be a Nemzeti Könyvtár legújabb köteteit a Parlamentben 2014. február 7-én.
photo_camera Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatón mutatja be a Nemzeti Könyvtár legújabb köteteit a Parlamentben 2014. február 7-én. Fotó: Kovács Attila / MTI

Kerényi egy hangsúlyozottan elit, keresztény szellemiségű rendezvényt tervez, amit az első magyar királyné után Gizellának nevezne el, és a Balatonalmádi tulajdonában álló vörösberényi kolostoregyüttesben (volt jezsuita rendházban) tartana. Kerényi négy darab 30 fős turnusban 10–16 év közötti fiúkat és lányokat táboroztatna június 25. és augusztus 23. között.

Ebbe a táborba nem hátrányos helyzetű gyerekeket várnak, sőt: „A Gizella tábor toborzólevelét a tavasz folyamán megkapják polgármestereink, államtitkáraink és minisztereink, azzal a kéréssel, hogy gyermekeiket, unokáikat fizessék be a vörösberényi Gizella táborba. Ugyanez a levél a Kárpát-medence egyházi méltóságait arra kéri majd, hogy a plébániák és a parókiák látókörében lévő legtehetségesebb gyermekeket küldjék el a Gizella táborba, és vállalják nyaralásának költségeit.”

Kerényi azt is írja, hogy: „A Gizella tábor hangsúlyozottan keresztény szellemű intézmény, a környék római és Árpád-kori hagyományait valamint a pannontáj szépségeit szeretteti meg gyermekeinkkel.”

Kerényi 250 ezer forint/fős részvételi díjjal számol, a minőségi táboroztatásra hivatkozva.

A díj alól max. 20 diák kapna felmentést, az ő költségeiket baráti alapítványok fedeznék. Az kaphat engedményt, akinek a szülei kézzel írt levélben indokolják meg, hogy a gyerek miért méltó az ingyenes táborozásra. A kérelmeket maga Kerényi bírálná el. (A miniszterelnöki megbízott persze saját „korosztályos unokájának”, Dávidnak már foglalt is helyet a hivatalosan még meg sem hirdetett rendezvényen.)

Bíró, pandur, lakatos, tiéd lesz egy láda fos!

Hogy Kerényi Imre hogy képzeli el az elit fiatalok táboroztatását? A Magyar Nemzet kigyűjtötte a legcoolabb, legfiatalosabb, legelitebb programokat:

  • A táborozók alapfelszereléséhez tartozna egy görög peplon, egy római tunika, egy puhafából készült rövid római kard, egy cserkészzsinórral ellátott napkalap.
  • Programpont, hogy az ifjak római centuriák mintájára masíroznak, és hadi versenyt rendeznek, a lányok pedig népi körtáncot (ún. leánykarikázót) lejtenek, és szobrokat utánozva megismerik az ókori ruhaviseletet.
  • A gyerekek karénekeket és színpadi jeleneteket tanulnak, a tábor végén pedig „énekelnek, táncolnak, alakoskodnak” szüleik előtt.
  • „Angyalként ezt éneklik majd: »Született világ megváltója«, ördögként pedig így csúfolódnak: »Bíró, pandúr, lakatos, tiéd lesz egy láda fos«” – áll a levélben a gyerekekről.

Lehet, hogy nem hagymázas lázálom az egész?

Vannak aggasztó jelek arra, hogy mindez valósággá válhat, ugyanis a Magyar Nemzet azt írja, hogy egy január 15-i, Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet szerint a belügyminiszter (akár részletben) azonnali hatállyal félmilliárd forintos támogatást küld Balatonalmádi önkormányzatának a vörösberényi kolostor állagmegóvására és ifjúsági táboroztatás előkészítésére. (Név szerint nem említik a Gizella-tábort.)  Az önkormányzat tavaly kormányhatározatban kapta meg ingyen az állami tulajdonú kolostorépületet, amire már 2015 óta pályázott – írja az MNO.

A lap a Gizella-táborról kérdezte az illetékeseket (Belügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Balatonalmádi polgármestere), de nem kaptak választ. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.