Guardian: Az ENSZ-ben is mindennapos a szexuális zaklatás

SZEX
2018 január 18., 16:49
comments 84

Az ENSZ lehetővé tette, hogy az irodáiban világszerte szexuális zaklatások és a szexuális támadások történhessenek meg napi rendszerességgel, méghozzá azzal, hogy a vádakat figyelmen kívül hagyták, az elkövetőket pedig nem büntették meg – írta meg a Guardian tucatnyi, a világ tíz országában élő egykori és jelenlegi ENSZ-alkalmazott történeteire hivatkozva.

A névtelen források szerint a „hallgatás kultúrája” lengi be a világszervezet irodáit, ahol nincs megfelelő panaszrendszer. A megkérdezettek közül tizenöten azt mondták, tapasztaltak szexuális zaklatást vagy támadást, de minimum értesültek róla az elmúlt öt évben. A vádak verbális zaklatástól a nemi erőszakig terjednek.

Hét nő formálisan jelentette, mi történt, de az áldozatok jellemzően nem lépnek erre az útra, mert attól félnek, hogy elveszítik a munkájukat, vagy hogy semmilyen intézkedést nem fognak tenni. Az áldozatok azért is nyilatkoztak név nélkül, mert egyrészt félnek a visszavágástól, másrészt a szerződésük tiltja, hogy az ENSZ működéséről nyilvánosan nyilatkozzanak.

Egy tanácsadó – aki a Élelmezési Világprogramban (WFP) vett részt a Közel-Keleten – azt mondta, hogy aki jelentést tesz, annak gyakorlatilag véget ér a karrierje, pláne ha tanácsadó. Három nő is azt állította, hogy az elmúlt egy évben eltávolították a pozíciójából, és megfenyegették, hogy megszüntetik a szerződését. Az állítólagos zaklatók, köztük egy magas rangú ENSZ-tisztviselő, mind a helyükön maradtak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.