Ráesett egy könyvespolc a román nőre, és magyarrá változott

érdekes adat
2018 január 18., 11:39
comments 412

Hosszú évek óta talán a legérdekesebb anyagával jelentkezett a Magyar Hírlap, amikor csütörtökre virradó 1 óra 11 perckor közzétették ezt az interjút Roxana Tudorral, a magyarrá változott román nővel.

A Bukarestben élő, Olténiában született reklámmenedzsernek nincsenek vér szerinti magyar felmenői, mégis teljes átéléssel beszél arról, hogy magyarnak érzi magát.

A fordulat akkor történt, amikor 35 éves korában, 2015-ben ráesett egy könyvespolc. Így vallott erről:

"Korábban nem szimpatizáltam a magyar kultúrával, magyar szóval se nagyon találkoztam. Aztán egyszercsak rám zuhant egy könyvespolc."

Nagyon nehezen gyógyult, szörnyű fájdalmai voltak, de kínját enyhítette Zámbó Jimmy egyik dala, amit nem sokkal a balesete előtt hallott először véletlenül. És ahogy Jimmy dallamára lábadozott, magyarrá vált. Ha legközelebb Budapestre jut, virágot fog vinni a sírjára, hálából.

photo_camera Roxana Tudor Fotó: Picasa

Elkezdett magyarul tanulni, aztán fokozatosan felfedezte a magyar ízeket, dalokat és a csíki sört is. Néhány kulcsmondat a nyilatkozatából:

  • Fénylik a tekintetem, amikor a magyarságról beszélek – szokták emlegetni.  
  • A magyarok viszont tárt karokkal és nyitott szívvel fogadtak, úgy bántak velem, mint családtagjukkal. Ez nagyon megindított, olyan jó volt átölelni őket, és könnyes szemmel velük énekelni az Ismerős Arcoktól a Nélküledet… 
  • Bár a legközelebb Vörösmarty Mihály Szózata áll hozzám, a románoknak egy másik kedvenc versem, József Attila Tedd a kezed című versét szoktam ajánlani.
  • Amíg ettem cukrot, odavoltam a kürtőskalácsért, mézeskalácsért, dobostortáért. Nagy kedvencem a Csíki sör is. 
  • A népviseletek közül viszont a hargitai a kedvencem, varrattam magamnak egyet és büszkén hordom, a születésnapomon ebben mentem dolgozni is. Amire még nagyon vágyom, hogy egyszer magyar állampolgár lehessek, hogy papírom legyen arról, hogy az én népemhez tartozom, az én arany magyar nemzetemhez – erről is írtam egy verset, mint egy honvágytól szenvedő kisgyerek.  

Tavaly szeptemberben hasonlóakat mondott egy román lapnak is. 

(Magyar Hírlap)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt