Boris Johnson hidat építene Anglia és Franciaország közé

Épp a brexit utáni időszakra is felkészítő nagy brit-francia diplomáciai barátkozás zajlik Nagy-Britanniában, és a brit külügyminiszter itt dobta be az ötletet, hogy építeni kéne egy 35,5 kilométer hosszú hidat a két ország között a csatornára. 

Johnson az ötletét Emmanuel Macron francia elnöknek is előadta, azzal érvelve, hogy nevetséges hogy a világ legnagyobb gazdaságai közé tartozó két országot jelenleg egy vasútvonal köti csak össze. Macron állítólag úgy reagált, hogy valóban szükség lehetne egy újabb kapocsra a két ország között. 

Fotó: PETER NICHOLLS/AFP

A Berkshire-ben megrendezett csúcstalálkozón Macron Theresa May miniszterelnökkel is tárgyalt, és többek között felajánlotta, hogy barátságuk jeléül kölcsönadják a briteknek a Bayeux-i kárpitot, azt a XI. századból származó, 70 méter hosszú falikárpitot, ami Anglia normannok általi elfoglalását meséli el. Egyben azt is felajánlotta, hogy a két nemzet közösen készíthetne egy új falikárpitot is. 

Tárgyaltak ezenkívül természetesen komolyabb projektekről is, a beszámolók szerint gazdasági és biztonsági együttműködési lehetőségek sora is szóba került. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.