Elég, ha elutazol Budapestre, Amerikában már azzal gyanúsítanak, hogy az orosz titkosszolgálattal üzletelsz

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Rendkívül szórakoztató, a Trump-oroszok-pénzmosás vonalon érdeklődő olvasóknak valóságos élménytár az az olvasmány, amit most tett közzé az amerikai Képviselőház titkosszolgálati bizottsága. 

A Bizottság tagjai még 2017. novemberében hallgatták meg és bombázták kérdésekkel Glenn Simpsont, a Wall Street Journal egykori tényfeltáró újságíróját, aki a sajtókarrierje után Fusion GPS néven nálunk nem létező típusú adatgyűjtó céget alapított. A cég az “opposition research” - durva magyar fordításban ellenzék- vagy ellenfélkutatás - területén működik. Az ilyen cégeket jellemzően politikusok politikai ellenfelei bérelik föl arra, hogy az ellenérdekelt jelöltről terhelő dolgokat ássanak elő az oknyomozó újságírás és a legális, de titkosszolgálati típusú adatgyűjtés, illetve a magánnyomozás eszközeivel. 

Simpson úgy került kapcsolatba Trumppal és környezetével, hogy 2015. szeptemberében a washingtoni konzervatív republikánus lap, a Washington Free Beacon megbízást adott neki, hogy gyűjtsön terhelő adatokat a republikánus elnökjelöltségre pályázó Donald Trumpról. Miután a Free Beacon 2016. tavaszán kiszállt a buliból, a projekt finanszírozását a demokrata párt és Hillary Cinton ügyvédei vették át a laptól. Simpson 2016. júniusában felbérelte a brit Christopher Steele-t, az MI6 nevű brit titkossszolgálat egykori ügynökét, hogy a projekt keretében gyűjtsön információkat Trump és az oroszok kapcsolatáról. Steele dolgozni kezdett az ügyön, régi brit és orosz kapcsolatait felhasználva, majd miután Trump republikánus elnökjelölet lett, a saját szakállára folytatta a munkát, majd 2017. elején a Buzzfeeden kiszivárogtatta az elkészült jelentését, ami gigantikus botrányt kavart. Ma már evidencia Trump és az oroszok közös beavatkozása az elnökválasztásba, de az egész témát Steele dobta be annak idején a köztudatba.

A 2017. novemberi bizottsági meghallgatáson tehát nem Steele, hanem az ellenfélkutató cég tulajdonosa, Glenn Simpson volt a meghallgatott fél, az ülés jegyzőkönyvét pedig csak most tették közzé.

Az egész beszélgetés hemzseg a remek - bár nem ellenőrzött - sztoriktól-pletykáktól, de nekünk most csak a magyar szál az érdekes. Magyarország a meghallgatás vége felé került elő., amikor arról volt szó, hogy a Trump környezetében felbukkanó figuráknak milyen gyanús kapcsolatai vannak/voltak Oroszországgal/a Szovjetunióval. 

Simpson ekkor arról kezdett beszélni, hogy Trump környezetéből többen is “jó páran többször is tisztázatlan célból Magyarországra utaztak”, márpedig Magyarország vezetője, Orbán Viktor Simspon szerint “alapvetően Putyin bábja”. A témáról beszámoló Business Insider szerint Orbán 2010-es hatalomrakerülése óta “bevándorlóellenes, oroszpárti” politikát folytat. Simpson szerint a GRU, az orosz katonai titkosszolgálat “nagy központot” tart fenn Magyarországon. A volt újságíró a hozzánk utazó Trump-káderek között megemlítette a szerinte “vagy háromszor” ideutazó Gorka Sebestyént, akiről a cikk megjegyzi, hogy - erről a 444 robbantotta a hírt - a magyar rendőrség lőfegyverrel kapcsolatos visszaélés miatt körözi. A Magyarországra utazók között megemlítette még Carter Page-et és JD Gordont, Trump tanácsadóit. Simpson szerint a mai világban érdekes téma lett, hogy ki hová utazik Európában.


Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.