Közelebb kerültünk ahhoz, hogy vérből lehessen kimutatni a rákot

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A BBC számolt be róla, hogy Johns Hopkins Egyetem komoly lépést tettek az egyik legnagyobb jelenkori orvostudományi kihívás elérése, egy, a rák kimutatására alkalmas általános vérteszt kifejlesztése felé. 

A kísérleti stádiumban lévő módszerrel sikerült ugyanis a rák nyolc gyakori esetét detektálni. Brit szakértők rendkívül izgalmasnak nevezték a kutatásokat, melyek arra épülnek, hogy a tumorok után úgynevezett keringő tumor-DNS-ek és fehérkjék kerülnek a véráramba, a Cancer Seek névre keresztelt teszt pedig 16 olyan gént és 8 olyan proteint keres, ami rendszeresen felbukkan rák esetében a szervezetben. 

Összesen 1005 páciensen tesztelték, akiknek a legkülönfélébb rákjaik voltak, de mindegyiküknél közös volt, hogy a megbetegedés még csak egyetlen szervet érintett. Az esetek 70 százalékéban sikerült kimutatni a rákot. 

A kutatók egyetértenek abban, hogy hatalmas orvostudományi előrelépés lenne egy módszer, amivel már a korai szakaszban ki lehetne mutatni a betegséget, még mielőtt szétterjed, rengeteg életet lehetne így megmenteni. 

Összesen nyolcféle rákra voltak képesek keresni, ebből ötnél nem is létezik jelenleg olyan diagnosztizáló eszköz, amivel a korai stádiumban ki lehetne mutatni. Ilyen például a hasnyálmirigyrák, aminek nagyon kevés tünete van, és ezért rendre annyira későn veszik csak észre, hogy öt diagnosztizált páciensből négy egy éven belül meghal. Ha sikerülne abban a stádiumban felfedni a tumorokat, amikor még van esély a sebészeti eltávolításra, az egészen új helyzetet teremtene az orvostudomány számára. 

A Cancer Seek tesztelése folyik tovább, most olyan embereken kezdték el kipróbálni, akiknél nem diagnosztizáltak rákot. A kutatók abban bíznak, hogy az eszköz képes lesz kiegészíteni az eddigi diagnosztikai eszközök munkáját. A kutatók álma egy olyan vérteszt megalkotása, amivel évente egyszer mindenki megvizsgáltathatná magát. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.