Nem akarnak túlterhelt, szorongó gyerekek lenni

oktatás
2018 január 19., 15:56
comments 192

Több mint háromezren tüntettek az oktatási rendszer igazságtalanságai ellen, és a színvonalasabb, modernebb, diákközpontúbb oktatásért a Parlament előtt.

A „Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért #január19-én!” nevű, Facebookon szervezett eseményen a résztvevő diákok a Facebook kiprintelt mérges emoticonját  tartották magasba, és osztogatták a március 15-i 12 pont mintájára készült „Mit kíván a magyar diákság?” című röplapot. A délután négy órakor kezdődött eseményen fölszólalt a demonstráció egyik főszervezője, Bognár András, aki arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszer csak neurotikus embereket nevel a diákokból. „Nem akarunk túlterhelt, szorongó gyerekek lenni, és ez az ország csak akkor jut valamire, ha a mai fiatalság megfelelő oktatást kap” – mondta. Modern és diákbarát oktatást követelt.

További felszólalók az oktatásban dolgozók szólásszabadságának korlátozásáról, a röghözkötés abszurditásáról, a rossz étkezési rendszerről, az agyonközpontosított, bénult, a világ történéseit követni képtelen iskolákról szóltak. A diákok pedig főleg a túlterheltségre, a 8-9 órás tanítási napokra, a teljesen fölöslegesen bebifláztatott anyagokra panaszkodtak.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A megmozdulást a Független Diákparlament és civil középiskolások szervezték, magánemberek és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatták. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.