Rágalmazással vádolta a hírhedt chilei pedofil papjának áldozatait a pápa

külföld
2018 január 19., 07:11
comments 90
Ferenc pápa arcába fújta a ruháját a szél az iquique-i reptéren.
photo_camera Ferenc pápa arcába fújta a ruháját a szél az iquique-i reptéren. Fotó: PABLO PORCIUNCULA/AFP

Bár elméletileg a kedélyeket csillapítani ment Chilébe, sikerült hatalmas botrányt okoznia Ferenc pápának. Chilében hatalmas megrázkódtatást okozott egy pedofil pap, Fernando Karadima története, amit áldozatai szerint Juan Barros püspök igyekezett eltusolni. Ferenc pápa ez alapján rágalmazással vádolta az áldozatokat. Mint mondta, amíg ő nem lát bizonyítékot erre, addig a Barrosszal szemben megfogalmazott vádak "csak rágalmak".

A pápa szavai nagy megrázkódtatást okoztak, az áldozatok és ügyvédeik azonnal tiltakoztak a kijelentés ellen. Emlékeztettek rá, hogy a Vatikán elég szavahihetőnek tartotta őket ahhoz, hogy 2011-ben életen át tartó vezeklésre ítélje Karadimát, vagyis elég fura, hogy a pápa most megkérdőjelezi állításaikat.

Karadima áldozatai először 2002-ben jelezték a helyi katolikus vezetőknek, hogy a pap taperolta és csókolgatta őket. A chilei egyház vezetői nem hittek nekik. A Vatikán is csak azután indított vizsgálatot, hogy az áldozatok 2010-ben a nyilvánossághoz fordultak. Santiago érseke akkor elnézést kért érte, hogy nem volt hajlandó hinni nekik.

A gyógyulóban lévő sebeket Ferenc pápa tépte fel 2015-ben, amikor püspökké nevezte ki Karadima egyik protezsáltját, Juan Barrost. Az áldozatok szerint Barros tudott a zaklatásokról, sőt, szemtanúja volt azoknak, mégsem akadályozta meg. Barros tagadja a vádakat. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.