Rágalmazással vádolta a hírhedt chilei pedofil papjának áldozatait a pápa

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.
Ferenc pápa arcába fújta a ruháját a szél az iquique-i reptéren.Fotó: PABLO PORCIUNCULA/AFP

Bár elméletileg a kedélyeket csillapítani ment Chilébe, sikerült hatalmas botrányt okoznia Ferenc pápának. Chilében hatalmas megrázkódtatást okozott egy pedofil pap, Fernando Karadima története, amit áldozatai szerint Juan Barros püspök igyekezett eltusolni. Ferenc pápa ez alapján rágalmazással vádolta az áldozatokat. Mint mondta, amíg ő nem lát bizonyítékot erre, addig a Barrosszal szemben megfogalmazott vádak "csak rágalmak".

A pápa szavai nagy megrázkódtatást okoztak, az áldozatok és ügyvédeik azonnal tiltakoztak a kijelentés ellen. Emlékeztettek rá, hogy a Vatikán elég szavahihetőnek tartotta őket ahhoz, hogy 2011-ben életen át tartó vezeklésre ítélje Karadimát, vagyis elég fura, hogy a pápa most megkérdőjelezi állításaikat.

Karadima áldozatai először 2002-ben jelezték a helyi katolikus vezetőknek, hogy a pap taperolta és csókolgatta őket. A chilei egyház vezetői nem hittek nekik. A Vatikán is csak azután indított vizsgálatot, hogy az áldozatok 2010-ben a nyilvánossághoz fordultak. Santiago érseke akkor elnézést kért érte, hogy nem volt hajlandó hinni nekik.

A gyógyulóban lévő sebeket Ferenc pápa tépte fel 2015-ben, amikor püspökké nevezte ki Karadima egyik protezsáltját, Juan Barrost. Az áldozatok szerint Barros tudott a zaklatásokról, sőt, szemtanúja volt azoknak, mégsem akadályozta meg. Barros tagadja a vádakat. (Via AP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.