Szabad választásokat követelt Kínában, tíz rendőr hurcolta el

külföld
2018 január 19., 07:21
comments 29

Őrizetbe vettek egy kínai ügyvédet Pekingben pénteken, mert az alkotmány módosítására és szabad elnökválasztás megrendezésére szólította fel az ázsiai ország kommunista vezetését - írta az AFP francia hírügynökség egybehangzó értesülésekre hivatkozva.

A források szerint Ju Ven-sengért több mint tíz rendőr - köztük a különleges osztag is - vonult ki az iskolához, ahová gyermeke jár. Az AFP megkérdezte a helyi rendőrség illetékeseit is, de ők azt mondták, nem tudnak az ügyről.

Az ügyvéd előző nap nyílt levélben követelte Pekingtől a politikai rendszer reformját. Ju azt szeretné, ha több jelöltből választhatnának a kínai állampolgárok az általános választójog alapján szabad elnökválasztáson.

"Nem nevezhető választásnak az, hogy az ország elnökéről az egyetlen létező párt szavaz" - írta. "Ezzel nem nyerheti el sem a nemzet, sem a civil társadalom, sem a külföld bizalmát."

Hszi Csin-ping kínai elnököt tavaly októberben újraválasztották a Kínai Kommunista Párt (KKP) élére, és egy márciusi voksolást követően minden bizonnyal újabb öt évig viselheti majd az államfői tisztséget.

Ju Ven-seng tevékenysége régóta szúrja a kínai rezsim szemét. Az ügyvéd 2014-ben támogatta a demokráciáért zajló hongkongi tüntetéseket, az úgynevezett esernyős forradalmat. Állítása szerint ezt követően három hónapra bebörtönözték, és megkínozták.

A férfi a múlt évben a KKP kongresszusához címzett nyílt levelet.

"A Kínai Kommunista Párt beszélhet szabadságról, demokráciáról, egyenlőségről és jogállamiságról, de ezek közül egyik sem létezik Kínában" - írta akkor. "Az elit és a legvagyonosabbak kezében a hatalom, a korrupció pedig mindent áthat."

Levelének közzététele után a rendőrség három órán át vallatta az ügyvédet. (MTI, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.