Tiborcz Istvánt és Matolcsy Ádámot a nyílt utcán vetkőztetnék meztelenre a rendőrök, ha Rotterdamban élnének

bűnügy
2018 január 19., 15:29
comments 224

Még el sem kezdték, máris botrányt kavart a rotterdami rendőrség egyik kísérleti programja. Eszerint ugyanis ha az utcán járőröző rendőrök olyan drága ruhát vagy kiegészítőket viselő fiatalokat látnak, akikről feltételezik, hogy azokat nem a legális bevételükből vásárolták, megállíthatják őket, és ha azok nem tudják igazolni, hogy hol és miből vették a cuccot, a rendőrség ott a nyílt utcán el is kobozhatja azt. 

Igen, konkrétan azt tervezik, hogy adott esetben ott az utcán elkobozzanak drága ruhadarabokat. A rendőrség példákat is mondott: utazni fognak a Gucci dzsekikre és Rolex aranyórákra.

„Tudjuk, hogy olyan drága ruhákban járnak, amilyeneket nem engedhetnének meg maguknak”

 – nyilakozta egy helyi rendőrségi szóvivő, nem részletezve, hogy pontosan kik azok az „ők”.  „Megnézzük, hogy honnan szerezték, hol vették és hogy honnan volt a pénz minderre” – tette hozzá később.

Többen már előre aggályosnak nevezték, hogy milyen jogi alapon lehet elvenni valakinek a ruháját, de Frank Paauw, a holland kikötőváros rendőrkapitánya nem hagyott kétséget, amikor szó szerint azt nyilatkozta:

„Le fogjuk őket vetkőztetni az utcán.”

Paauw szerint egyes gyanúsítottak úgy viselkednek, mintha érinthetetlenek lennének, a menőző ruháik pedig rossz üzenetet közvetítenek a lakosságnak.

Bár sem ő, sem a szóvivője nem részletezték, hogy pontosan milyen típusú bűncselekményeket terveznek visszaszorítani ilyen módon, a valószínű célpontot a dealerek jelentik, a városban ugyanis az ifjúsági bandák gyakran foglalkoznak drogkereskedelemmel.

A terv kritikusai attól tartanak, hogy a rendőrök színesbőrű fiatalokat vegzálnának majd minden jogalap nélkül. Ezt a gyakorlatot nevezik szaknyelven etnikai profilakotásnak. A Vice által megkérdezett helyei fiatalok közül többen is ezt említették, megjegyezve, hogy a rendőrök nyilván nem nézik dealernek a drága cuccokban mászkáló fehér fiatalokat, hanem majd a kisebbségiekre hajtanak.

Rotterdam polgármestere egyébként 2009 óta egy muszlim bevándorló, a marokkói származású Ahmed Aboutaleb, a Munkáspárt színeiben. (via quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.