Várandós az új-zélandi miniszterelnök

Jacinda Ardern (j) és partnere, Clarke Gayford közös sajtótájékoztatón beszél születendő gyermekükről Aucklandben, 2018. január 19-én.Fotó: DIEGO OPATOWSKI/AFP

"És még azt hittük, 2017 nagy év volt!" - írta az Instagramra posztolt szimbolista kép mellé Jacinda Ardern, új zéland 37 éves miniszterelnöke, bejelentvén, hogy várandós. Bejelentése szerint gyermekét júniusra várja. "Miniszterelnök leszek ÉS anya" - írta, hozzátéve, hogy partnere, Clarke Gayford marad otthon a gyerekkel, ő maga csak hat hét szabadságot vesz majd ki a szülés után. Arról is biztosított mindenkit, hogy már van tervük a helyzetre.

Ardern Munkáspártja másodikként végzett a tavaly szeptemberi parlamenti választáson, de az aprócska New Zealand First párttal koalícióra lépve kormányt alakíthatott, Ardern pedig 1856 óta Új-Zéland legifjabb miniszterelnöke lehetett.

Ardern júliusban, Andrew Little pártelnök lemondása után vette át a Munkáspárt vezetését. Még egy napja se volt pártelnök, amikor egy beszélgetős tévéműsorban nekiszegezték a kérdést, hogy ezek szerint akkor választott aközött, hogy gyereke lesz, vagy a karrierjét építi. "Az a nő döntése, hogy mikor vállal gyereket, és ennek nem szabadna befolyásolnia, hogy megkap-e egy állást, vagy hogy milyen álláslehetőségei vannak" - válaszolta, hozzátéve, hogy 2017-ben már teljesen elfogadhatatlan egy ilyen kérdés.

Ardern saját elmondása szerint mindössze hat nappal azelőtt szerzett tudomást a terhességéről, hogy kiderült, hogy miniszterelnök lesz. "Nem én vagyok az első nő, akinek multitaskolnia kell. És nem én vagyok az első nő, aki munkavállalás mellett vállal gyereket. Rengeteg nő csinálta már így" - írta közleményében Ardern. A New Zealand Herald beszámolója szerint Arden azt írta, hogy szülési szabadsága alatt végig elérhető lesz, ha szükség lesz rá, máskülönben helyettese, Winston Peters látja el majd teendőit, "mint amikor külföldön tartózkodom".

Bejelentése után két elődje, Helen Clark és Bill English is azonnal a legjobbakat kívánta neki. Clark még azt is hozzátette, hogy "minden nőnek lehetősége kéne legyen rá, hogy összeegyeztethesse a családalapítást a karrierjével". A szomszédos Ausztrália miniszterelnöke pedig nagyon bensőséges gratulációjában megjegyezte, hogy "amikor ma reggel beszéltünk, még annál is izgatottabbnak tűntél, mint amikor megnyerted a választást!".

Ha minden igaz, Ardern a világon a második miniszterelnök, aki hivatali idejében gyermeket szülhet. 1990-ben Benazir Bhutto pakisztáni miniszterelnökről legalábbis azt írták, hogy ő az első kormányfő, aki hivatali idejében szült. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.