A török elnök bejelentette, hogy szárazföldi akciót indít a szíriai kurdok ellen

háború
2018 január 20., 15:10

Recep Tayyip Erdogan szombaton jelentette be, hogy a török hadsereg megkezdte a szárazföldi hadműveletet a szíriai kurdok ellen. Igaz, már két napja lövik őket. Az indoklás szerint az Afrin régiót megszerző kurd erők 2012 óta fenyegetést jelentenek Törökország számára.

A célpontok között vannak azok a kurd erők is, amelyeket az Egyesült Államok támogatott, és segítettek az Iszlám Állam visszaszorításában. Erdogan elnök ugyanakkor azt nem tisztázta, hogy a szárazföldi egységek átlépték-e a szír határ. Következő célpontként az Afrintól 100 kilométerre fekvő Manbijt jelölte meg.

A szír kormányerők figyelmeztették Törökországot, hogy ha a gépeik berepülnek az országba, lelövik őket. Oroszország előre közölte, hogy nem fog beavatkozni a konfliktusba. Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette Törökországot, hogy az akcióval tovább destabilizálja, és inkább az Iszlám Állam elleni harcra kellene koncentrálnia. (BBC/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.