A török elnök bejelentette, hogy szárazföldi akciót indít a szíriai kurdok ellen

Recep Tayyip Erdogan szombaton jelentette be, hogy a török hadsereg megkezdte a szárazföldi hadműveletet a szíriai kurdok ellen. Igaz, már két napja lövik őket. Az indoklás szerint az Afrin régiót megszerző kurd erők 2012 óta fenyegetést jelentenek Törökország számára.

A célpontok között vannak azok a kurd erők is, amelyeket az Egyesült Államok támogatott, és segítettek az Iszlám Állam visszaszorításában. Erdogan elnök ugyanakkor azt nem tisztázta, hogy a szárazföldi egységek átlépték-e a szír határ. Következő célpontként az Afrintól 100 kilométerre fekvő Manbijt jelölte meg.

A szír kormányerők figyelmeztették Törökországot, hogy ha a gépeik berepülnek az országba, lelövik őket. Oroszország előre közölte, hogy nem fog beavatkozni a konfliktusba. Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette Törökországot, hogy az akcióval tovább destabilizálja, és inkább az Iszlám Állam elleni harcra kellene koncentrálnia. (BBC/Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.