Csak egy beszélgetés egy klinikai pszichológussal, mégis elakadt a műsorvezető szava, és leszakadt az internet

külföld
2018 január 21., 17:06
comments 657

Félórás tévéinterjút ritkán néznek meg néhány nap alatt 2,5 millióan a Youtube-on, különösen, ha a vendég egy klinikai pszichológus. Most mégis ez történt Jordan Peterson szereplésével a Channel 4 műsorában.

Peterson a kanadai professzor, aki még 2016-ban szerzett ismertséget azzal, hogy azt mondta, nem hajlandó betartani az új kanadai törvényt, ami alapján kötelező lenne választott személyes névmásokat használni. Peterson a PC-ellenes háború először helyi, aztán nemzetközi hőse is lett, hírneve azóta is meredeken ível felfelé. Youtube-csatornája mindennek ellent mond, amit erről a platformról gondolni szokás: többórás műsorai vannak milliós nézettséggel filozófiai, pszichológiai vagy vallási témákban. Közben mások transz-ellenesnek, és provokátornak tartják.

Peterson most Nagy-Britanniában járt, hogy új könyvét mutassa be, és meghívták a Channel 4 műsorába, ahol Cathy Newman műsorvezető vendége volt.

link Forrás


A műsor első fele heves vita a férfi és női szerepekről, a fizetések közötti különbségekről és arról, hogy milyen típusú tulajdonságokkal lehet valaki inkább sikeres egy munkahelyen. 

Amitől viszont igazán nagyot robbant az interjú, az a szólásszabadságról szóló jelenet (a teljes műsorban 22 percnél). Newman megkérdezi, 

miért erősebb Peterson szólásszabadsághoz való joga, mint egy transznemű joga ahhoz, hogy ne bántsák meg.

link Forrás

- Mert ahhoz, hogy gondolkodni tudjunk, meg kell kockáztatnunk, hogy sértőek leszünk. Nézzük azt a beszélgetést, ami épp folytatunk. Ön egyértelműen megkockáztatja, hogy megsértsen engem, miközben az igazságot keresi. Miért van joga ehhez? Nekem ez kellemetlen.

- Örülök, hogy ilyen helyzetbe hoztam…

- Hát pontosan erről van szó! Pontosan azt teszi, amit tennie kell. Megpróbálja kideríteni, hogy mi a helyzet. Gyakorolja a szólásszabadsághoz való jogát, amivel azt kockáztatja, hogy megsért engem. És ez teljesen rendben van!

Cathy Newman megpróbál válaszolni, de elakad a szava.

- Elkaptam!

- Elkapott.

Írásban nem jön vissza minden részlet, de tényleg elképesztően látványos, ahogy az addig nagyon határozottan kérdező riporter csak keresi a szavakat. Ami annál is inkább meglepő, mert egyébként Petersonnak ez az érve elég gyakran szokott felmerülni, tehát nem kellett volna, hogy készületlenül érje a műsorvezetőt. A vita aztán folytatódik, a jelenet mégis ottmarad a néző fejében.

Az interjú egy hurrikán erejével hasít végig az interneten, a teljes adás kétmillió feletti nézettsége mellett más videók tucatjai dolgozzák fel, szintén óriási nézettségekkel. És kommentárok sora szól arról, főleg a jobboldalon, hogy rég aratott akkora győzelmet a szólásszabadságpárti oldal, mint ebben az egyetlen jelenetben.

Az interjú utóélete is tanulságos. Cathy Newman azzal a szöveggel posztolta ki a beszélgetést, hogy ő maga élvezte a vitát. Az interneten viszont elég sokan vannak, akik nem képesek feldolgozni azt, hogy két ember vitatkozik egymással, ezért nőgyűlölő gyalázkodások és fenyegetések sorát küldték el a műsorvezetőnek. Amikor megjelent az erről szóló cikk, Peterson kiírta a Twitterre, hogy senki ne zaklassa őt, és ha kritizálni akarják, azt civilizáltan tegyék.

A Guardiannek pedig azt mondta, nem érzi győztesnek magát.

„A Channel 4-é az érdem, amiért kirakták egyben az egész anyagot. Biztos voltam benne, amikor eljöttem a stúdióból, hogy csak egy vágott verzió fog kikerülni. Nem érzem, hogy nyertem volna: az lett volna a győzelem, ha tudtunk volna beszélni azokról a dolgokról, amik emögött az egész vita mögött vannak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.