Nincs más megoldás, kilövik a varjakat Szatmárnémetiben

ÁLLAT
2018 január 21., 10:12
comments 82

Több évtizede próbálkoznak azzal, hogy a város parkjaiból kiűzzék a varjakat, mindeddig sikertelenül, mondta az MTI-nek Szatmárnémeti polgármestere. Mivel a madarak ürülékétől használhatatlanok a közterületek, a hivatal a Szatmár megyei Vadászok és Sporthorgászok Egyesülete segítségét kérte, számolt be Kereskényi Gábor. A vasútállomás melletti Kossuth-kertben szombaton rendezték meg az első varjúvadászatot:

a kétszáz lövés több tucat madárral végzett.

A polgármester szerint korábban hiába próbálták tűzoltók vízsugárral elűzni, illetve zajjal elzavarni a madarakat, azok mindig visszatértek. A varjúvadászatot többször is megismétlik, mivel február elsejétől tilos varjakra lőni Romániában. Az önkormányzat kilövési akcióját korábban bírálták állatvédő szervezetek, de mostanra mindenki elfogadta, hogy

a közterületek a babakocsit toló szülőket, a játszótereket használó gyermekeket szolgálják, ne a madarakat.

A város kisebb parkjaiban, ahol veszélyes lenne lövöldözni, annyira megnyírják a fákat, hogy azokon ne tudjanak fészket rakni a varjak, ígérte a polgármester. 

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen oktató Szabó D. Zoltán biológus szerint a szatmárnémetihez hasonló vadászakciók aligha mentesíthetik a városokat a varjaktól, amelyek azokat a helyeket keresik, ahol kevésbé vannak kitéve a hidegnek, és könnyen élelemhez jutnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt