"Politikusaink minden megnyilatkozásukból az süt, hogy lenéznek minket. Elég csak a legutóbbi nemzeti konzultációra gondolnunk"

POLITIKA
2018 január 21., 08:05

"Kétségbeejtő, ahogyan a vezetőink egymáshoz szólnak, ahogy egymásról beszélnek. A politikai viták stílusa nem lép túl a kocsmakultúrán. Ez gyűrűzik aztán tovább a társadalom minden rétegébe," mondta a 168Órának a kispesti plébánia káplánja, a 777blog egyik népszerű bloggere, Hodász András. A katolikus pap szerint

"rendkívül káros, ami ma a magyar politikában zajlik. Ahogy a politikusaink velünk, választókkal kommunikálnak, az elfogadhatatlan. Minden megnyilatkozásukból az süt, hogy lenéznek minket. Elég csak a legutóbbi nemzeti konzultációra gondolnunk."

Szerinte indifferens dolgokról kérik ki az emberek véleményét, ahelyett, hogy a valóban fontosakról, például a paksi bővítésről kérdeznének. "Ráadásul a Soros-konzultációnak már a kérdései is hamisak, manipulatívak voltak," teszi hozzá. 

"Ha nekem azt állítja valaki, hogy az egészségügy rendben van, arra hogyan reagálhatnék? Legfeljebb egy gúnyos kacajjal. A legtöbb kórházunk olyan szintű lepratelep, már elnézést a kifejezésért, hogy az döbbenetes,"

állítja Hodász. Naponta jár betegekhez, akik neki panaszkodnak. Tehetetlennek érzi magát, mert

"mit mondhatnék annak, aki egy mélyvénás trombózissal fél évvel későbbre kap időpontot? Aki rádöbben, hogy a rendszer számára ő valójában egy leírható veszteség."

A hetilap menekültkérdésről szóló kérdésére Hodász András kijelenti:

"itt, Kispesten a migránskérdés jelenleg nem aktuális, nincs is időm azon gondolkodni, hogy mit kellene ez ügyben tennem. Naponta becsönget a plébánia ajtaján egy-egy hajléktalan ember a maga 3D-s valóságában, nekem velük kell foglalkoznom, őket kell segítenem."

Szerinte migráció egy összetett kérdés, hiszen a rászorulón segíteni kell, de az más kérdés, ha olyan létszám érkezne, ami "már alapjaiban érintené a magyar társadalom szerkezetét, kultúráját."

"Jó lenne, ha nem egy elképzelt, soha be nem következő helyzetről vitáznánk, hanem a valós veszélyekről. Ezért nagy baj, hogy a politikusaink képtelenek hosszú távon gondolkodni, és kizárólag az aktuális választás megnyerésére koncentrálnak,"

mondja. A kormányzati menekültellenes propaganda erősen hat a hívekre, számol be. "A hívek jelentős része ezt ma reális veszélynek tartja, nyilvánvalóan nem függetlenül a kormányzati propagandától. Mit tehetnék? Próbálom megnyugtatni őket, hogy nincs miért rettegniük," mondja.

"Rossz fényt vet ránk, és aztán katolikus papként nekem kell magyarázkodnom az álszent politikusok miatt. Bosszant, hogy a kereszténység politikai termék lett Magyarországon,"

szerinte árt a hitnek, ha egy magát kereszténynek valló politikus megnyilatkozásai és tevékenysége között ellentmondás van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.