A legtöbb európai országot a miniszterelnök képviseli, mi Szijjártó Pétert küldjük a davosi Világgazdasági Fórumra

külföld
2018 január 23., 06:59
comments 259

Kedden veszi kezdetét a globalizált elit éves csúcseseménye, a Világgazdasági Fórum a svájci hegyekben. Idén is komoly felfordulásra lehet számítani: míg tavaly itt jelentkezett be a globalizáció élére Hszi Csin-ping kínai államfő, most tiszteletét fogja tenni Donald Trump amerikai elnök, aki legalábbis a szavak szintjén kampánya során éppen a davosi közönséggel szemben határozta meg magát.

A hivatalos résztvevők listáját itt lehet böngészni, ebből kiderül, hogy Magyarországot az egyszem Szijjártó Péter képviseli majd. Ezzel Magyarország más utat választott, mint Európa legtöbb országa: a listát átfutva Albánia, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Horvátország, Görögország, Olaszország, Grúzia, Hollandia, Norvégia, Örményország, Lettország, Liechtenstein, Luxemburg, Lengyelország, Montenegro, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Portugália és Nagy-Britannia is miniszterelnöki szinten képviselteti magát, de ott lesz Emmanuel Macron francia elnök és a spanyol király is. Azaz míg mások csak reprezentációra használják a davosi rendezvényt, mi úgy döntöttünk, hogy a szakmai hozzáértést delegáljuk.

Igaz, Ausztriát vagy Romániát pedig például senki nem képviseli a rendezvényen, ahol az EU teljes felsővezetése is jelen lesz, sőt a résztvevők között szerepel a magyar kormány képzelt ősellensége, Soros György milliárdos is.

A Quartz csinált egy kereshető adatbázist is a résztvevők listájához, abban itt lehet turkálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.