A tavaly megtermelt összvagyon 82 százaléka a Föld lakosságának egy százalékához került

gazdaság
2018 január 23., 03:59
comments 108

2016-2017-ben minden második nap lett egy új milliárdos - írta az Oxfam friss jelentésében, utalva a Forbes pénzügyi magazinnak a milliárdosokról szóló és először 1987-ben kiadott listájára. Míg három évtizede 140 milliárdos 295 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezett, addig 2017-ben 7700 milliárd dolláros összvagyonnal az Oxfam szerint rekordszámú, 2043 milliárdos szerepelt a listán.

"A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve" - hívta fel a figyelmet a fejlesztési szervezet, amely szerint viszont a bolygó lakosságának szegényebbik felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből.

Az Oxfam szerint e kiegyensúlyozatlanság egyik oka a konszernek és a szupergazdagok adóelkerülése, a leggazdagabb egy százalék ugyanis az adózással kapcsolatos különböző trükkök révén évi mintegy 200 milliárd dollárt "spórol meg". A fejlődő országok viszont e trükkök miatt legalább 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el, ami több mint az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárd dolláros összege.

Az Oxfam egyik németországi vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer a nők következetes kizsákmányolásán alapul. Kevesebbet fizetnek nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak rosszul fizetett foglalkozásban és kevésbé biztonságos munkakörülmények között - fogalmazott Jörn Kalinski. 

Az Oxfam ezért felszólította a politikusokat, hogy gátolják meg a vállalatcsoportok és a szupergazdagok adóelkerülését, biztosítsanak egyforma jövedelmeket és esélyeket a nőknek és a férfiaknak, valamint fektessenek be az egyenlő oktatásba és az egészségügybe.

A jelentést a kedden kezdődő davosi világgazdasági fórum előtt hozták nyilvánosságra. A nagyszabású svájci eseményre várják mások mellett Donald Trump amerikai elnököt és több európai kormányfőt. (MTI, Euronews, fotó: Michael Kappeler/dpa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.