Bejelentette, hogy elindul az egyiptomi elnök ellen, három nappal később letartóztatták

Számi Anan volt vezérkari főnök el akart indulni Abdel-Fattáh esz-Szíszi hivatalban lévő egyiptomi elnök ellen a márciusi választáson, de kedden Kairóban letartóztatták. Anan szóvivője szerint hétfőn a kampánystáb 30 tagját és a családtagjaikat is letartóztatták. Jelenleg azt sem tudják, hol tartják fogva őket. 

Anan szombaton jelentette be, hogy elindul az elnökválasztáson, lett volna esz-Szíszi egyetlen komoly kihívója, így viszont szinte biztos, hogy a hivatalban lévőelnököt újraválasztják. 

Számi AnanFotó: Ahmed Ismail/Anadolu Agency

Anan hivatalos Facebook-oldalán közölték, hogy a kampány határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét, „mivel féltik a változásról álmodó állampolgárok épségét és biztonságát”.

A hadsereg az állami tévében felolvasott nyilatkozata szerint „a fegyveres erők nem hunynak szemet a kirívó törvénytelenségek felett, amelyeket Anan elkövetett, és amelyek súlyosan sértik a katonai szolgálat előírásait”.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnökFotó: HANDOUT/AFP

Kifogásolták, hogy Anan nem kért engedélyt a hadseregtől indulásához az elnökválasztáson, és nem tette meg a szükséges lépéseket katonai szolgálatának befejezéséhez. A közlemény szerint Anan a választáson való indulása érdekében olyan hivatalos dokumentumokat hamisított, amelyek szerint véget ért katonai szolgálata.

A választás első fordulója március 26-28. között lesz, a jelölteknek január 29-ig kell bejegyeztetniük magukat. (Guardian/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.