Bejelentette, hogy elindul az egyiptomi elnök ellen, három nappal később letartóztatták

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Számi Anan volt vezérkari főnök el akart indulni Abdel-Fattáh esz-Szíszi hivatalban lévő egyiptomi elnök ellen a márciusi választáson, de kedden Kairóban letartóztatták. Anan szóvivője szerint hétfőn a kampánystáb 30 tagját és a családtagjaikat is letartóztatták. Jelenleg azt sem tudják, hol tartják fogva őket. 

Anan szombaton jelentette be, hogy elindul az elnökválasztáson, lett volna esz-Szíszi egyetlen komoly kihívója, így viszont szinte biztos, hogy a hivatalban lévőelnököt újraválasztják. 

Számi AnanFotó: Ahmed Ismail/Anadolu Agency

Anan hivatalos Facebook-oldalán közölték, hogy a kampány határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét, „mivel féltik a változásról álmodó állampolgárok épségét és biztonságát”.

A hadsereg az állami tévében felolvasott nyilatkozata szerint „a fegyveres erők nem hunynak szemet a kirívó törvénytelenségek felett, amelyeket Anan elkövetett, és amelyek súlyosan sértik a katonai szolgálat előírásait”.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnökFotó: HANDOUT/AFP

Kifogásolták, hogy Anan nem kért engedélyt a hadseregtől indulásához az elnökválasztáson, és nem tette meg a szükséges lépéseket katonai szolgálatának befejezéséhez. A közlemény szerint Anan a választáson való indulása érdekében olyan hivatalos dokumentumokat hamisított, amelyek szerint véget ért katonai szolgálata.

A választás első fordulója március 26-28. között lesz, a jelölteknek január 29-ig kell bejegyeztetniük magukat. (Guardian/MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.