Évtizedek óta nem öltek meg olyan sok ENSZ-békefenntartót, mint tavaly

külföld
2018 január 23., 05:07
comments 10

Ötvenhat ENSZ-békefenntartó halt meg tavaly erőszakcselekményekben; két évtizede nem volt ilyen magas a halálesetek száma a világszervezet irányítása alatt működő fegyveres testületekben.

A világszervezet által hétfőn közzétett jelentés szerint a békefenntartás kockázatos tevékenység, és akkor is előfordulnak halálesetek a kéksapkás alakulatoknál, ha minden szükséges óvintézkedést megtesznek. Ugyanakkor 2013 óta az áldozatok száma hirtelen megugrott: az elmúlt öt évben 195 békefenntartó halt meg erőszakcselekményekben, több mint az ENSZ történetének bármely ötéves periódusában.

A jelentés szerint a halálesetek száma túlmegy az elfogadható szinten, ráadásul a helyzet valószínűleg tovább fog romlani, ezért António Guterres ENSZ-főtitkár tavaly novemberben megbízta Carlos Alberto dos Santos Cruzt, a brazíliai hadsereg volt altábornagyát azzal, hogy folytasson mélyreható vizsgálatot az ügyben.

1948 óta összességében 3500 ENSZ-békefenntartó halt meg, és 943-an közülük erőszakos halált haltak. Az elmúlt öt évben, 2013 és 2017 között folyamatosan nőtt az erőszakcselekmények miatti halálesetek száma a békefenntartó missziókban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.