Minden idők egyik legnagyobb szerzői jogsértője 6,8 milliárd (!) dollárra perli Új-Zélandot

2018 január 23., kedd 11:48
55

Az internet történetének egyik legnagyobb szerzői jogsértését összehozó 44 éves finn-német állampolgár, Kim Dotcom azért perelte be Új-Zélandot, mert az ország letartóztatási parancsot adott ki ellene 2012-ben, és ennek köszönhetően hat éve óvadék révén lehet csak szabadlábon, és folyamatosan küzdenie kell azért, hogy ne adják ki az Egyesült Államoknak. 

Kártérítési igényét is bejelentette: 6,8 milliárd dollárt, azaz az ország éves költségvetésének 3,5 százalékát követeli cserébe a tönkretett üzleti modelljéért. 

Dotcom volt a Megaupload nevű fájlmegosztó alapítója, az oldalt végül az FBI záratta be 2012-ben. Szerinte ha akkor nem lépnek fel vele szemben a hatóságok, üzlete most 10 milliárd dollárt érne, és mivel ő 68 százalékos tulajdonrésszel bírt, eszerint számította ki a károkat. 

A Megaupload csúcsidőszakában az internet forgalmának négy százalékáért volt felelős, rengeteg filmet lehetett innen lehúzni. A Kim Dotcom ellen zajló nemzetközi eljárásra sokan úgy tekintenek, mint komoly tesztjére annak, hogy az amerikai hatóságok mennyire tudnak nemzetközi terepen számon kérni szerzői jogsértési ügyeket. 

Dotcom amúgy is népszerű szereplője az internetes lapoknak, óriási költekezéseivel és lefoglalt luxustárgyaival sokszor került már be a lapokba. Szerinte az ellene kiadott új-zélandi letartóztatási parancs jogsértő volt, és a szigetország kormánya csak az amerikaiak kedvében akart járni ezzel. 

Múlt februárban egy új-zélandi bíróság úgy döntött, hogy Dotcomot és három társát ki lehet adni az Egyesült Államoknak, jelenleg ennek az ítéletnek a fellebbezése zajlik. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt