Síközpont mellett tört ki egy vulkán Japánban, többen megsérültek

külföld
2018 január 23., 04:04
comments 5

Kitört a Kuszacu-Sirane vulkán kedden Japánban, a tűzhányó izzó kődarabokat lövellt ki a közelben lévő síparadicsomra, és lavinát is előidézett; a japán média legalább 15 sérültről és egy eltűntről adott hírt.

A tűzhányó a szigetország középső részén, Gunma és Nagano prefektúrák határán fekszik, közvetlenül Kuszacu üdülőhelynél, amely síterepéről és termálfürdőiről híres.

A 2160 méter magas vulkán helyi idő szerint kedd reggel tört ki, izzó kődarabokat szórva a környékre. A híradások szerint feltehetően a vulkánkitörés indította útjára a síterep hegyoldalából lezúduló lavinát, amelyben egy síelő eltűnt. Három társának sikerült megmenekülnie.

photo_camera Fotó: Wikipedia

Az üdülőterepen legalább 15-en megsérültek. Egyes hírek szerint egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjában csapódott, ahol pihenni szoktak a síelők. Több környékbeli épület áram nélkül maradt.

A japán meteorológiai szolgálat hármas fokozatúnak minősítette a vulkánkitörés okozta veszélyt az ötlépcsős skálán, ami azt jelenti, hogy nem szabad a tűzhányó közelében tartózkodni, mert két kilométeres körzetében fennáll a hamu és a kőzet kilökődésének a veszélye.

Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. Ez volt az elmúlt 90 év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.