Megszívatja a gyógyszercégeket az EU

gazdaság
2018 január 23., 08:36

Csaknem húszmilliárd forint ráfordítást igényel egy 2019 februárjától életbe lépő uniós szabályozás a hazai gyógyszerszektorban – idézi a 24.hu a Greskovits Dávidot, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökét, aki a Világgazdaságnak nyilatkozott egy 2019 februárjában életbe lépő uniós szabályozásról. Az új jogszabályt a vényköteles gyógyszerek biztonsága miatt vezetik be, melyeket attól fogva egyedi azonosítóval kell ellátni. Ennek költségei a forgalmazókat és a gyártókat terhelik. Ilyen költség a gyártósorok és a hozzájuk kapcsolódó informatikai, a biztonsági elemekhez tartozó információk tárolására szolgáló adattároló rendszer kialakítása és fenntartása. Az új rendszer európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert fog ellenőrizni, amelyek 4600 különböző gyártóhelyről származnak, és 177 ezer végponton kerülnek forgalomba.

Greskovits szerint szerint a pluszterhek miatt a kkv-k fejlődési potenciálja akár három-hat évre is visszaeshet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.