Zólyom Franciska lesz a 2019-es velencei biennálé német pavilonjának kurátora

Az artportal.hu számolt be róla, hogy jövőre magyar kurátora lesz a velencei képzőművészeti biennálé német pavilonjának. Zólyom Franciska 2012 óta a lipcsei Galerie für Zeitgenössische Kunst igazgatója, jövő évi feladatára Sigmar Gabriel külügyminiszter nevezte ki. 

Nagyon komoly presztízsű feladatról van szó, a velencei német szereplés mindig aktívan foglalkoztatja a helyi művészeti közeget és a közönséget is. Korábban olyan neves elődjei voltak Zólyomnak, mint Eberhard Hanfstaengl, Klaus Gallwitz, Udo Kittelmann, Nicolaus Schafhausen vagy Susanne Pfeffer.

Az artportal.hu cikke rövid életrajzot is közöl Zólyomról: a Kölnben és Párizsban tanult művészettörténész 1997-99 között a budapesti Ludwig Múzeum kurátora, majd 2006 és 2009 között a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet igazgatója volt, a mai napig a tranzit.hu board-tagja. Lipcsei igazgatói megbízatása mellett tagja a weimari Bauhaus Egyetem tanácsának és a Szászországi Kulturális Szenátusnak is. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.