A Microsoft főnöke szerint a világ kezd kifogyni a számítókapacitásból

Több 444 videó?
Szeretném
Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója 2017. november 7-én egy új-delhi konferencián.Fotó: SAJJAD HUSSAIN/AFP

"Vészesen" fogy a szükséges számítókapacitás a világban, jelentette ki Satya Nadella, a Microsoft főnöke a davosi Világgazdasági Fórumon. Nadella szerint az előttünk álló legbonyolultabb problémák megoldására elégtelen a rendelkezésre álló számítókapacitás, ezért mihamarabb szükség lenne kvantum-számítógépekre. Példaként a globális felmelegedés problémáját hozta fel, mert szerinte a jelenleg rendelkezésre álló számítókapacitások elégtelenek ahhoz, hogy kellő időben kifejlesszük azokat a katalizátorokat, amikkel le lehetne kötni a felmelegedést okozó szenet.

"Moore törvénye kifulladóban van" - utalt a híres axiómára, mely szerint a számítógépes processzorok számítókapacitása kétévente megduplázódik. Az ilyen ütemű fejlődésnek immár kezdenek megmutatkozni a fizikai korlátai. épp ezért lenne szükség a kvantum-számítógépek fejlesztésére, melyek áttörést hozhatnak.

Nadella emellett a munakerő-piaci képzési programokat is bírálta. Szerinte a munkanélkülieknek kínált képzések nincsenek összhangban a munkaerő-piaci igényekkel, ezért ezeket "a legnagyobb pénzkidobásnak" nevezte. Szerinte inkább az iskolai követelményrendszereket kéne átdolgozni. "Elég nagy magabiztossággal állíthatjuk, hogy egyre több olyan végzősre volna szükségünk, akik kényelmesen mozognak a kiterjesztett valóságban. A legtöbb iskolai kurrikulum nem ismeri el úgy a számítástechnika tudományát, mint a matematikát, vagy a fizikát. Ez őrület" - mondta. Szerinte a legjobb minőségű számítástechnikai oktatókra lenne szükség a középiskolákban. (Via BBC)