A Microsoft főnöke szerint a világ kezd kifogyni a számítókapacitásból

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója 2017. november 7-én egy új-delhi konferencián.Fotó: SAJJAD HUSSAIN/AFP

"Vészesen" fogy a szükséges számítókapacitás a világban, jelentette ki Satya Nadella, a Microsoft főnöke a davosi Világgazdasági Fórumon. Nadella szerint az előttünk álló legbonyolultabb problémák megoldására elégtelen a rendelkezésre álló számítókapacitás, ezért mihamarabb szükség lenne kvantum-számítógépekre. Példaként a globális felmelegedés problémáját hozta fel, mert szerinte a jelenleg rendelkezésre álló számítókapacitások elégtelenek ahhoz, hogy kellő időben kifejlesszük azokat a katalizátorokat, amikkel le lehetne kötni a felmelegedést okozó szenet.

"Moore törvénye kifulladóban van" - utalt a híres axiómára, mely szerint a számítógépes processzorok számítókapacitása kétévente megduplázódik. Az ilyen ütemű fejlődésnek immár kezdenek megmutatkozni a fizikai korlátai. épp ezért lenne szükség a kvantum-számítógépek fejlesztésére, melyek áttörést hozhatnak.

Nadella emellett a munakerő-piaci képzési programokat is bírálta. Szerinte a munkanélkülieknek kínált képzések nincsenek összhangban a munkaerő-piaci igényekkel, ezért ezeket "a legnagyobb pénzkidobásnak" nevezte. Szerinte inkább az iskolai követelményrendszereket kéne átdolgozni. "Elég nagy magabiztossággal állíthatjuk, hogy egyre több olyan végzősre volna szükségünk, akik kényelmesen mozognak a kiterjesztett valóságban. A legtöbb iskolai kurrikulum nem ismeri el úgy a számítástechnika tudományát, mint a matematikát, vagy a fizikát. Ez őrület" - mondta. Szerinte a legjobb minőségű számítástechnikai oktatókra lenne szükség a középiskolákban. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.