Betesz az ellenzéki pártok koordinált indulásának a Nemzeti Választási Bizottság mai döntése

POLITIKA
2018 január 24., 19:49

Szerdai ülésén döntött úgy a Nemzeti Választási Bizottság, hogy iránymutatást ad ki a pártoknak az országos listaállítás feltételeiről, írja a Mérce.hu. A törvény rendelkezése szerint országos pártlista akkor állítható, ha az adott szervezet

  • legalább kilenc megyében és a fővárosban,
  • legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Ezt kavarja meg az NVB szerdai határozata: 

törölni kell egy párt országos listáját, ha a jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha megvan a 27 jelölt de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.

Ez megnehezíti az ellenzéki pártok koordinált indulását, vagyis, hogy a kampány alatt visszaléptessék jelöltjüket egy másik párthoz tartozó, de esélyesebb induló miatt. Az NVB szerdai döntése miatt ugyanis a pártoknak matekozniuk kell, hogy

megéri-e kockáztatni a visszaléptetést úgy, hogy ne kockáztassák országos listájukat, és az azzal járó kampánytámogatást. 

Korábban elég volt egyszer, a kampány indulásakor igazolni a listaállítás feltételeinek teljesülését, a visszaléptetések már nem számítottak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.