Egy évszázad után újra vadon élő farkast láttak Belgiumban

ÁLLAT
2018 január 24., 08:57
comments 58

Több mint száz éve először vadon élő farkast láttak Belgium északi tartományában, Flandriában. A Naya névre keresztelt nőstény a nyakába szerelt jeladó adatai alapján Drezda vidékéről vándorolhatott át Belgiumba. Felbukkanása újabb jele annak, hogy a farkasok sikerrel kezdik újranépesteni Nyugat-Európa erdeit, ahonnan a 20. századra már teljesen kiszorultak.

A farkasokat olyan sikeresen sikerült megtizedelnünk, hogy 1979-ben a Berni Egyezmény védetté nyilvánította a korábban hevesen üldözött fajt. Ez persze nem jelenti azt, hogy újbóli felbukkanásuk Nyugat-Európában ne okozna feszültségeket. Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban az állattenyésztők nem örülnek a sikeres fajmentésnek.

Naya januárban bukkant fel Flandriában, miután tavaly októberben levállt a falkájáról. Karácsony környékén Hollandiában látták. Az elmúlt napokban Beringen és a leopoldsburgi laktanya közelében látták, a jeladója szerint tíz nap alatt 500 kilométert tett meg. Az adatok alapján éjjelente akár 70 kilométert is haladhat a lápos, erdős vidéken.

Maya fiatal nőstény, májusban lesz két éves. Vagyis minden bizonnyal azért szakadt le falkájáról, hogy megalapítsa saját falkáját. (Via SBS)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.