Elhunyt Ursula K. Le Guin, a Szigetvilág ciklus írója

KULTÚRA
2018 január 24., 05:13
Ursula K. Le Guin
photo_camera Ursula K. Le Guin Fotó: Gorthian / Wikimedia Commons CC BY 3.0

Hétfőn, portlandi otthonában 88 éves korában elhunyt Ursula K. Le Guin amerikai író. Az angolszász nyelvterületen nagyon népszerű szerző a New York Times megemlékezése szerint "irodalmi mélységet és érzelgéstől mentes feminizmust" adott a sci-fi és a fantasy műfajának. Legismertebb műve A sötétség balkeze, illetve a Szigetvilág ciklus.

Halálhírét fia, Theo Downes-Le Guin is megerősítette. A halál okát nem közölte, csak annyit, hogy édesanyja hónapok óta betegeskedett.

A Times szerint Le Guin írásaira jellemző volt, hogy bár felkarolta választott zsánere bevett témáit, még férfi hőseire se volt jellemző a sci-fi világától amúgy nem idegen macho pózolás. A műveiben a konfliktusok alapja a kultúrák eltérősége, ám ezeket egyeztetéssel, önfeláldozással oldják meg hősei, nem űrcsatákkal vagy kardozással. A sötétség balkeze című regényének világa egy olyan világ, ahol nem léteznek hagyományos genderszerepek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.