Két évtized se telt el még a 21. századból, és már Amerikában is megtörténhet, hogy egy szenátor szül

Tammy Duckworth, az amerikai szenátus első thai származású, első mozgássérült nőként megválasztott tagja az első szenátor, aki hivatali idejében fog szülni.Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Alig 241 évvel az Egyesült Államok születése után az ország történetében először szülhet hivatali idejében egy amerikai szenátor. Tammy Duckworth, az iraki háború veteránja kedden jelentette be, hogy nem sokkal áprilisban esedékes 50. születésnapja után megszülheti kislányát.

Arra már volt példa az amerikai történelemben, hogy egy képviselőnő szüljön - kilenc képviselőnek született gyermeke hivatali ideje alatt - de Duckworth az első szenátor, aki hivatali idejében szül. Ez leginkább arról árulkodik, hogy a nők még mindig viszonylag korlátozott szerepet játszanak az amerikai belpolitikában. A szenátorságnak ugyan feltétele a betöltött harminc életév, de ez pár évtizede már nem lehet akadálya a terhességnek.

Duckworth másban is elsőzött már, ő az első mozgáskorlátozott női szenátor - az iraki háborúban, ahol helikopterpilótaként szolgált, mindkét lábát elvesztette. Ő az első thai származású szenátor is.

"Hát rohadtul ideje volt" - kommentálta maga Duckworth, hogy végre egy hivatalban lévő szenátor fog szülni. "El se hiszem, hogy egészen 2018-ig kellett erre várni. Azt hiszem, ez mindennél többet elmond az egyenlőtlenségről az országunkban" - mondta, hozzátéve, hogy az teljesen normális, ha egy férfinak lesz gyereke a hivatali ideje alatt. (Via BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.