Két évtized se telt el még a 21. századból, és már Amerikában is megtörténhet, hogy egy szenátor szül

külföld
2018 január 24., 08:32
comments 72
Tammy Duckworth, az amerikai szenátus első thai származású, első mozgássérült nőként megválasztott tagja az első szenátor, aki hivatali idejében fog szülni.
photo_camera Tammy Duckworth, az amerikai szenátus első thai származású, első mozgássérült nőként megválasztott tagja az első szenátor, aki hivatali idejében fog szülni. Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Alig 241 évvel az Egyesült Államok születése után az ország történetében először szülhet hivatali idejében egy amerikai szenátor. Tammy Duckworth, az iraki háború veteránja kedden jelentette be, hogy nem sokkal áprilisban esedékes 50. születésnapja után megszülheti kislányát.

Arra már volt példa az amerikai történelemben, hogy egy képviselőnő szüljön - kilenc képviselőnek született gyermeke hivatali ideje alatt - de Duckworth az első szenátor, aki hivatali idejében szül. Ez leginkább arról árulkodik, hogy a nők még mindig viszonylag korlátozott szerepet játszanak az amerikai belpolitikában. A szenátorságnak ugyan feltétele a betöltött harminc életév, de ez pár évtizede már nem lehet akadálya a terhességnek.

Duckworth másban is elsőzött már, ő az első mozgáskorlátozott női szenátor - az iraki háborúban, ahol helikopterpilótaként szolgált, mindkét lábát elvesztette. Ő az első thai származású szenátor is.

"Hát rohadtul ideje volt" - kommentálta maga Duckworth, hogy végre egy hivatalban lévő szenátor fog szülni. "El se hiszem, hogy egészen 2018-ig kellett erre várni. Azt hiszem, ez mindennél többet elmond az egyenlőtlenségről az országunkban" - mondta, hozzátéve, hogy az teljesen normális, ha egy férfinak lesz gyereke a hivatali ideje alatt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.